събота, 9 юли 2011 г.

За бъдещата "драма" на половин България.

През вчерашния ден публикувах писмото, което Николай Михайлов - докторант в САЩ, е изпратил до общинските съветници в Нови пазар. В него той им благодари за тяхната позиция и настоява, да не се допуска осъществяването на добив на шистов газ, защото последствията биха били пагубни за страната.

Силно бях впечатлен от позицията на Николай, което ме навежда на мисълта, че все пак темата за шистовия газ не е никак безразлична на българите отвъд океана, а и надявам се - не само на тях. Това ме провокира да напиша и този коментар по темата.

Впрочем, от момента, в който стана ясно, че правителството е дало разрешение на Шеврон за сондажи за шистов газ на територията на блок-1 "Нови пазар" до провеждането на извънредната сесия на ОбС-Нови пазар, приемах със смесени чувства, съобщенията, че край Нови пазар са открити такива огромни газови находища. Нека да припомня, че първоначалната информация, която излезе в общественото пространство гласеше, че залежите на шистов газ край Нови пазар биха ни стигнали за 300 години напред.

От друга страна обаче, останах с неприятното впечатление, че се върши нещо тайно, че има нещо скрито покрито. Изведнъж, в една юнска вечер, жителите на Нови пазар, гледайки новините на не една телевизия научиха, че първо - край града имало находище на газ и второ - че срещу 30 млн. долара (или лева) американска фирма е получила разрешение от държавата да сондира и да добива шистов газ без каквато й да е оценка за въздействието върху околната среда. По между другото, за по-достоверно ни показаха с. Жилино и една запълнена с бетон дупка, където навремето, според местните, са били направени някакви проучвания. Защо обаче тази дупка е била запълнена, и дали още преди 40 години властите не са видели някаква опасност в разработката "шистов газ", можем само да предполагаме...   

Вероятно от кадрите излъчени по една от националните телевизии, в представите на мнозина веднага се е появила представата за някаква сонда, поставена на това място, която видите ли, първо ще ни освободи от руската енергийна зависимост и не на последно място - ще се появят нови работни места, а страната ще цъфне и върже с газ, който ще ни издържа 300 години напред.

По време на извънредната сесия на ОбС-Нови пазар на 2 юли т.г., на която се реши кметът на Нови пазар да обжалва решение № 427 от 16.06.2011 г. на МС за издаване и разрешение за проучване на нефт и природен газ на територията на блок-1 "Нови пазар", експертите проф. Константин Щерев (хидрогеолог) и проф. Георги Георгиев (нефтен геолог), запознаха присъстващите граждани, народни представители, медии и гости с методиката посредством която се добива шистов газ. Също така стана ясно, че дадения за проучвания блок "Нови пазар" далеч не е ограничен до землището на град Нови пазар и околностите. Всъщност, "Шеврон" е получила разрешение да проучва и евентуално да добива газ на територия заемаща 5 хиляди крадратни километра, разположена в границите на  областите Шумен, Разград, Силистра, Варна и Добрич. Така че, когато един ден пристигнат американските сонди те може да направят "първа копка" в близост до Разград, Варна, Добрич или например насред старата българска столица Плиска? Където си поискат, там ще дупчат, защото са получили разрешението на българското правителство.

На сесията в Нови пазар не пристигна нито един гост от министерството на Трайчо Трайков, който да ни запознае с плановете за проучвания. А също така  да ни запознае, дали има опасност за здравето на хората и въобще за екологията в района при евентуално проучване? От телевизионния ефир непрекъснато ни уверяват, че няма нищо опасно за всички. Няма нужда и от екологична оценка (ОВОС), защото видите ли, досега са правели 2-3 хиляди подобни проучвания за установяването наличие на газ или нефт. Професорите Щерев и Георгиев обаче също не отрекоха, че са правени такива проучвания и дори изразиха съмнения в наличието на такива количества газ в блок "Нови пазар", за каквито се говори от самото начало. Но дори при сондирането за установяване наличието на шистов газ, в земните недра на дълбочина от 3 до 5 хиляди метра се впръскват химически обработена вода, при който процес съществува реална опасност от замърсяването на най-богатия водоносен пласт на България - още една причина да се настоява за екологична оценка, защото Шеврон е получила разрешение за проучвания на газ и нефт, а компанията всъщност е специализирана в проучванията и добива на шистов газ.

Възможно ли е в един гъсто населен район да правиш проучвания за нефт и газ без да има оценка за екологичните рискове? Ами скоро може би ще бъде възможно - тук в България.

Темата за шистовия газ, която засяга бъдещето на хиляди български граждани обаче, се стори твърде маловажна за една от националните телевизии, която отдели 10 минути новинарско време да ни запознае и с най-малките подробности за неуспешния банков обир насред центъра на София и успешната акция на МВР по обезвреждането на бандюгите. Темата за шистовия газ и по-конкретно за отразяването на сесията в Нови пазар беше вместена в една минутка и нещо. 

Опасявам се, че темата за газта скоро ще надхвърли границите на блок "Нови пазар", защото вчера стана ясно, че България е обявила на търг общо 6 блока, разпростиращи се на територията на Централна Северна и Североизточна България. Но тук изобщо не става въпрос за една нивичка от 5-6 декара, където ще забучат една сондичка и газта или нефта ще потече. Пак припомням, че блок "Нови пазар" обхваща площ от 5 000 километра на квадрат! 

И пак вчера, министър Трайков е казал, че цялата "драма", е възникнала, защото имало голям шанс проучванията да се окажат успешни! Успешни, но знае ли на каква цена министър Трайков? Тази драма на местните новопазарци, рискува един ден да се превърне в драма на половин България, особено с темповете, с които се дават разрешителни за добив на нефт и газ - насред плътно заселени територии. Накрая, колкото и невероятно да звучи, няма да ни оставят никакъв друг избор, освен да хвърляме зарове по картата на света и там където паднат - там да ходим, колкото се може по-далеч от България, защото макар да не е пустиня, както ни написа онзи ден Николай Михайлов, благодарение на политиката на това правителство, страната е на път да стане... 

Няма коментари:

Публикуване на коментар