понеделник, 1 август 2011 г.

Отново по темата за шистовия газ.

"Проучването за добив на шистов газ е 100% безопасно"; Филмът "Газленд" е художествена измислица". "Общински съветници от БСП и ДПС, манипулирали хората, а последните трябва да запалят по една свещ и да се молят на територията на тяхната община да открият шистов газ, защото така бюджетът на съответната община ще нарасне многократно.

Това накратко представляват някои от изводите по темата за добивът на шистов газ, до които стигна в предаването "Тази сутрин", министър Трайчо Трайков. Съдейки по тези заключения на министър Трайков, мога да предполагам, че те са такива защото нито той, нито някой от неговите заместници не присъства на извънредната сесия на общинския съвет, по време на която професорите Константин Щерев и Георги Георгиев, запознаха гражданите на града със същността на технологията за проучване и добив на шистов газ, която оказва се е една и съща. Дали ще дълбаят за да установят наличие на газ, или ще го добиват, няма никакво значение, защото и при двата случая, в земните недра се вкарват под налягане едни и същи химикали, които без съмнение ще преминат и през водоносният пласт. 

Така, че в случай, че водата, която използваме бъде замърсена с химикали, изобщо няма да ме топли това, че бюджета на общината щял да скочи неколкократно. Още повече, трябва да се подчертае, че вероятната цел на компанията Шеврон е намирането на шистов газ тъкмо в България, където очевидно пък си имаме и едно доста строго екологично законодателство. Може би тъкмо заради това трябва да сме толкова спокойни, и просто трябва да запалим по една свещичка с надеждата да открият газ тъкмо на територията на община Нови пазар, например. По думите на министъра излиза, че технологията е напълно безопасна, че тиражираните в интернет видеокадри от един филм са измислици, че съветници от една или друга партия, умишлено едва ли не само всяват паника сред хората и че трябва да проявим доверие към екологичното българско законодателство. Ето защо трябва да сме спокойни, защото един ден от Шеврон ще дойдат и ще ни обяснят всичките си намерения, а току-виж и вече направили първата копка за газта и добивите веднага са започнали. Но на каква цена?

Дори и да приемем версията на министър Трайков, че технологията за добив е безопасна, защо се полагат очевидно толкова, в това населението да се държи в неведение. Хубаво, е че се правят конференции по темата в София, но поне да бяха си направили труда, много преди това да вдигнат един телефон или да пратят писмо, за да уведомят кмета на община Нови пазар, че на територията на общината, която той управлява, фирмата Шеврон е получила разрешение за проучване и евентуален добив на газ. Нека да беше дошъл и поне един експерт от министерството на Трайков, който по време на общинската сесия да застане пред хората и да ги увери, че тяхното здраве и земите им по никакъв начин не са застрашени от добивът на шистов газ, защото хората са в такова неведение, че вече се говори дори за евентуално изселване на Нови пазар и околностите? 

По повод внушенията на министър Трайков, че видите ли съветниците, които бяха излъчени в репортажа по БТВ сутринта са от БСП и ДПС, които едва ли всявали паниката сред хората, ще направя уточнението, че в действителност единият съветник - Ленин Пенев е от БСП, а другият - Цветалин Янев е от ВМРО!!! Тук е мястото отново да припомня, че на извънредната общинска сесия, проведена на 2 юли 2011 г., абсолютно всички съветници, включително тези от ГЕРБ гласуваха за налагането на мораториум върху проучванията за газ и нефт на територията на община Нови пазар!

Искам за утре да поканя жителите на Нови пазар и всеки, който може да се включи, на протест против добивът на шистов газ, който ще се проведе от 11,30 ч. до бензиностанция Петров (посока Шумен).  
Предлагам на вашето внимание и видео от сесията, проведена на 2 юли в Нови пазар!

Няма коментари:

Публикуване на коментар