вторник, 30 август 2011 г.

Краят на лятото

Наближава краят на безгрижното лято. Тъкмо бяхме свикнали да ни занимават, най-често с обстановката в Либия, Сирия или за преминаването на ураганът Айра по Източноно крайбрежие. Да не пропусна и кралските сватби в Англия и Монако и разбира се превърналите се напоследък в хронични, финансови кризи по света.

След като приключи и поредното задръстване по пътищата на страната, в следствие на Голямото завръщане на летовници и отпускари ни очаква и новият политически сезон, който политиците ще ни сюрпризират.
Отсега да е ясно на тези, които не са разбрали. Тъкмо през лятото,  синдикати,  работодатели и правителство, решиха че вече ще глобяват работещите без трудов договор. Честито на късметлиите и успех на куражлиите, които един ден биха могли да съберат сили и да се изправят пред началника за да му поискат трудов договор.

Тъкмо през лятото решиха и да разбунят духовете в северна и североизточна България, когато без знанието на местните, дадоха разрешение на американската компания "Шеврон", да добива шистов газ в тези райони, при това без да е налице екологична оценка за евентуалните последствия за населението и природата.  

Поетапно навлизаме и в предизборната борба. Управляващите представиха на порции своите кандидат-кметове. Остана да разберем само, кого ще хвърлят и в президентската надпревара. Казват, че кандидат-президентът им е една много известна фигура, и едва ли не ни подтикват да прехвърляме старите ленти през годините, в които са се запечатали не един или два политически образа, много от които вече не си ги спомняме. Дали пък кандидатът Х, няма всъщност да се казва Соломон Паси или Петър Стоянов например? А дали пък неизвестното Х, не е чак толкова неизвестно, и дали не го виждаме всеки ден пред камери и микрофони държащо поне по една лентичка в ръка? 

Други вече известни претенденти за столът на Първанов вече обикалят из страната и се срещат с хората по залички и салончета, където вероятно им говорят повече за външна политика, сигурност, хвърлят камъни в градината на ГЕРБ и общо взето се опитват да кажат на хората точно това, което последните искат да чуят, без значение ще стане или няма да стане.
От своя страна пък президентът Първанов си подготвя почвата за завръщане в БСП.

Други кандидати, като проф. Николай Василев, пък залагат на една изпитана през годините формула - той ще търси възмездие от всички, които през годините са забогатели на гърба на хората. Само че хората ги знаят и дори ги виждат ежедневно по вестници и медии. Те дават интервюта, не крият изобщо състоянието си движат се винаги с впечатляваща охрана. Даже веднъж ни ощастливиха, когато благодарение на едни хеликоптери успяхме да им видим къщите с басейните.        

Впрочем, повечето правителства от Живково време насам идват на власт, за да накажат предците си. Към момента нямам информация за осъдени бивши или настоящи министри, депутати и най-висши управници, освен че е налице един контингент "политици", подир, които вървят по няколко дела и разследвания, които почти винаги завършват с оправдателна присъда или административна глоба. Най-впечатляващи бяха разбира се акциите по вадене на кирливи ризи от страна на настоящите управници, но след като му се наложи да се обяснява пред парламента, откъде има толкова имоти, министър Цветанов и подчинените му сякаш се кротнаха. Но в предвид, че изборите са след месец-два, кой знае, може да ни сюрпризират с поредната порция "виновати" по нечия лична преценка.

Опозицията пък реши да атакува управляващите точно в навечерието на отпуските. Последните два вота на недоверие, като че ли по-скоро укрепиха позициите на кабинета, отколкото обратното. БСП издигна Ивайло Калфин за президент, но пък дали това ще се окаже правилният избор? Онзи ден трябваше да обяснявам на една моя позната, кой е Ивайло Калфин. Казвам й, че е бил външен министър в предното правителство, при което от нейна страна - спомени никакви. А на въпросът й, кои са останалите кандидати, й отговорих, че дори и да й ги кажа изобщо няма да разбере кои са и какви са. И тези хора представете си, са тръгнали да стават президенти? 
Идват и местни избори. Кандидатите за кметове изведнъж ще забележат, че са налице една поредица проблеми в общините, за които се надяват да ги изберат. Пак ще се говори за кучета, дупки, отпадъци, инвестиции и пр. и пр. и така може би до към края на октомври!

Задава се изобщо интересен политически сезон. Още повече, че ще има и избори, а също и много кебапчета, кошници с обещания и задължителното "предизборно" разпространение на петдесетолевки например?   Представлението започва с пълна пара към началото на септември. Досега кандидатите само опипваха почвата и репетираха я в някое салонче я пред някоя камерка на някоя регионална медия, интересното предстои. Край на почти безгрижното политическо лято, защото може би оттук нататък ще се лее помия? 

Няма коментари:

Публикуване на коментар