сряда, 31 август 2011 г.

Те "градят", а онези за избори мислят...

С отчет за първите две години от управлението си - така започна новият политически сезон за ПП "ГЕРБ". За разлика от управляващите, опозицията постави акцентът в своите декларации върху предстоящите избори.

Кой за каквото си мисли, както има една приказка. Първите не просто сънуват, а направо си мислят за втори управленски мандат, другите искат честни избори. 

След като днес управляващата партия отчете, че през изминалите две години е постигнала бърз строеж на магистрали и рехабилитация на второстепенни пътища, върнато доверие на международните институции към страната, успешно усвояване на еврофондовете и ефективна борба срещу престъпност и корупция, стана ясно, че през следващите две години, тя ще работи за повишаването на доходите, ограничаването на безработицата, осъществяването на пенсионна реформа и подобряване работата на съдебната система.  

Ех, какви отличници сме си избрали да ни управляват! Един по един проблемите отпадат, магистрала подир магистрала, шосе след след шосе, а ето, че сега и за джобовете ни ще мислят, и работа ще има...абе направо си имаме едни съвременни строители на нова европейска България. Неслучайно са си харесали слоганът "Градим България"!

А, ето на докато Той Гради България, старите партии - червени и сини и пембяни, мислят само как да спечелят изборите и се развикаха, че те няма да са честни този път? Някой обаче, знае ли  кои избори през последните 20 години са били честни? Откъде са иначе онези приказките за кебапчетата, бира на корем и аху-иху? Или някой знае ли, кога не е имало хора, които са си пазарували гласове, че и дори цели секционни комисии по градове и паланки? Някой вярва ли, че и тази година няма да ги има дотук изброените изборни практики?

Но да се върна към отчетът на правителството за изминалите две години. Безспорно факт са строежите на магистралите, но беше добре да се уточни колко километра от тях всъщност са построени? Ние виждаме как всеки месец премиерът как прави първа копка или прерязва лентата на някоя вече построена магистрална отсечка, но колко км. всъщност е построил? 
Възстановяването на доверието на международните институции към страната и успешното усвояване на еврофондовете отчитат още управляващите. Ами мога само да отправя едно Congratulations Borisov! 

По въпроса за престъпността и корупцията. За 20 и повече години едва ли може някое правителство да се похвали, че е ограничило организираната престъпност и решително се бори с корупцията по високите етажи на властта. А за две години...спомням си как наскоро Яне Янев   беше събрал в един огромен списък всичките специализирани акции на МВР за последните две години. Наистина това бяха внушителни и гръмки акции, с които често задължително започваше не една вечерна новинарска емисия. Сещам се за едни бандюги, които бяха буквално сгащени по долни гащи и макар и метнати на пода, към тях бяха насочени едни също така внушителни пистолети или автомати и едни камери...Чудя се колко ли от тези медийни герои все още търкат нара в пандиза? Ще дам пример със соченият за Октопод на родната мафия или т. нар. "честен гражданин", който след един месец ще участва в битката за "Дондуков 2". И до ден днешен не чух министър Цветанов да даде едно приемливо обяснение, освен типичното "ние ги хващаме те ги пускат", защо тази акция на МВР се сгромоляса с гръм и трясък? А също така едва ли има човек, на когото да му стана ясно как министър Цветанов се сдоби с едни шест или седем имота? Може би със 120 годишен трудов стаж, както беше отговорил един столичен кадър не ГЕРБ? И такива примери за последните две години - колкото си искате. 

Добре е че все освен за втори управленски мандат, ГЕРБ даде заявка че ще работи за повишаването на доходите и ограничаване на безработицата? Как обаче ще стане това, когато няма пари? Добре ще е преди да обещават такива неща и да хвърлят пясък в очите на хората, както беше направено това с пенсиите наскоро, депутати или министри, първо да се консултират със Симеон Дянков и да го питат има ли, няма ли пари за вдигане на заплати и пенсии и тогава да обещават.

Защото е видно, че обещанията им се трупат едно подир друго. И както стана ясно съвсем наскоро, само 10% от всички дадени обещания от Борисов и министри са изпълнени, а остават само две години. Ами останалите 90%? За тяхното неизпълнение, кой ще е виновен, следващите управляващи ли? Пардон забравих, че сигурно те пак ще са от ГЕРБ! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар