петък, 16 септември 2011 г.

Как всъщност борим корупцията?


От седмица насам наблюдаваме един пореден скандал, за който знам, че е тръгнал от една реплика изпусната от Цветан Цветанов. Цяла седмица откакто се води война в която са замесени най-малкото един кандидат-кмет на София и един кандидат-президент и всичко това, защото през 2007 г., някой намигнал на Росен Плевнелиев, че трябва да даде пари под масата. Оставям подробностите, като например тези, че изнудваният е търсел помощ от червени общински съветници, че после случаят стигнал до Цветанов и това бил поводът за тяхното запознанство и т.н и т.н. Изобщо поредната политическа сапунка, на която ни правят зрители. И от сутрин до вечер чуваме, гледаме и четем обяснения за брокери и подкупи. При предишното правителство станало, а занимават сегашното. Занимават и всички нас. Да не би Росен Плевнелиев да е единственият човек в тази държава от когото някога са искали подкуп? А всъщност дотук не стана ясно, той все пак давал ли е пари, на тези, които са му намигвали, че трябва да им даде?    

Тъжно е, но е факт, че още преди официалния старт на предизборната кампания, навлизаме във втора седмица от развитието на един скандал, сякаш изсмукан от пръстите. Един сякаш строго охраняван скандал, но след 4 години изваден от тъмният килер за да решава може би битката за София или битката за Дондуков 2?

Защо, когато тези събития, които днес стоят в основата на този скандал, са се случили преди 4 години, никой досега не е предприел някакви действия, като например да сигнализира прокуратурата? 

Две години Росен Плевнелиев е министър на регионалното развитие и благоустройството. И през тези две години и сегашни и бивши управляващи са били наясно с този случай. Даже не знам как да го коментирам. Става дума, доколкото разбирам за един подкуп, който Плевнелиев е трябвало да даде на представители от управляващата партия в столичния общински съвет. Тогава  Плевнелиев, търси съдействие от червени общински съветници, които очевидно са наясно със имената на хората, които са "изнудвали" бъдещия тогава регионален министър.

Задавам си следните два въпроса: Ако Росен Плевнелиев не беше номиниран от управляващите за кандидат-президент, дали ние щяхме да научим някога за събитията разиграли се през 2007 г.? За последните 4 години в цяла София, само от Росен Плевнелиев ли са поискали пари? Или поради факта, че той е кандидат за президент ни вълнува само неговият случай, а останалите просто са някаква статистика?

И все пак е скандално, че са налице твърдения по адрес на представители на управляващата партия, според които те са замесени в изнудване за пари. И нищо по разплитането на този въпрос, не се е случило нито при предишното управление, нито при сегашното. И никой не може да даде адекватен отговор на въпросът, как всъщност борим корупцията по високите етажи на властта? Или просто ставаме нейни съучастници?

Това е част от предизборната кампания на кандидат за кмет на София, в която волно или неволно управляващите въвлякоха своят кандидат-президент. И всъщност само толкова ли могат? 

Няма коментари:

Публикуване на коментар