сряда, 7 септември 2011 г.

В интервю за сайта news359.bg: Всеки един купен глас би опорочил, един или друг вот


Аз не виждам, да се задава краят на този проблем с шистовия газ. Не и докато премиерът Бойко Борисов не се заинтересува от мнението на хората, живеещи в североизточните райони, където евентуално ще се извърши добивът на шистовия газ“, заяви  г-н Пламен Тодоров, който с интерес дискутира различни обществяени и  политически събития в личния си блог.
Ето какво сподели г-н Тодоров за news359:
1.  Вие сте едва на 24г., завърши ли сте хореография и археология, какво ви накара да се занимавате толкова усилено с политически въпроси и теми?
Паралелно с хореографията, при мен си вървяха и историята, заниманията в свободното ми време с музика, с археология в университета, а още от ученическите ми години своето запазено място сред многобройните ми интереси си имаше и политиката.
От тогава винаги съм се интересувал какво се случва в по света и нас. Гледах новини, редовно четях вестници, от телевизонния ефир знаех, кои са основните политически играчи и техните лидери, дори депутати. Винаги, когато имах възможност следях дори парламентарния контрол, сутрешни блокове въобще навсякъде, където се коментираше нещо за политика, не пропусках почти нищо. Гледах с интерес, политическите дискусии в парламента, когато се дискутираха вотовете на недоверие, и постепенно започнах да си изграждам през годините собствено мнение по един или друг въпрос, касаещ обществения и политическия живот на страната.
Вече през 2009 г., непосредствено преди парламентарните избори, реших, че може би моето мнение трябва да достига до повече хора и така си създадох личния блог, където в публикациите си, коментирах едно или друго събитие от обществения или политическия живот в страната. И така вече трета година.


2. Според вас, какъв ще бъде края на проблема проучване и добив на шистов газ и в полза на кого ще приключи той?
Аз не виждам, да се задава краят на този проблем с шистовия газ. Не и докато премиерът Бойко Борисов не се заинтересува от мнението на хората, живеещи в североизточните райони, където евентуално ще се извърши добивът на шистовия газ. Министър Трайков ни призоваваше наскоро от телевизионния ефир, тука в Нови пазар да палим едни свещи и да се надяваме, точно тук да открият шистов газ, че после градът ни щял да забогатее несметно. Но премиерът мълчи, което е нетипично за него.
Много се надявам, че няма да се стигне дори до проучване за шистов газ, защото последствията за природата и здравето на хората, ще бъдат непоправими. Чудя се, ще остане ли тук някой, който да се възползва от „онези” богатства, които ще потекат към нашата община? Ако вземе, че някой реши да остане, значи съвсем съзнателно е решил, че не му се живее много…


 3. Как ще коментирате твърдението, че проблемът около проучването и добива на шистов газ и предстоящите избори вървят ръка за ръка, като всеки един от тях се възползва от предимствата и приоритетите на другия, за да достигне до желания резултат?
За съжаление факт е, че  дискусията за шистовия газ, се появи точно преди провеждането на местни и президентски избори. Няма как един или друг политически лагер, да не се опита да се възползва от този факт, и съответно да се опита да натрупа дивиденти. Притеснявам се, колко политици, включително тези, които са кандидат-президенти, ще продължат изобщо да поставят темата за шистовия газ след датата 23-ти октомври? Може би едва тогава ще разберем, колко един или друг политик, всъщност го е било грижа за бъдещето на хората в засегнатите райони.


4. Какви очаквания и прогнози имате за предстоящите избори?
Мисля, че и тези избори преди всичко няма да са честни. Всеки един купен глас би опорочил, един или друг вот. Следя информацията, която излиза от социологическите агенции и оставам с впечатлението, че ГЕРБ ще спечели всичко. В същото време навсякъде около мене чувам, че хората не са особено впечатлени от досегашното управление на тази партия и коментират, че повече не биха гласували за нея. Чудя се, например дали пенсионерите ще отидат и ще гласуват за управляващите? Ами безработните, които са едни 10-15%. Ами дори работещите, при положение, че за две години доходите им по-скоро намаляват, отколкото да вървят нагоре. Ами бизнесът?  Така, че ще ми бъде интересно, как тези хора ще гласуват на изборите? Ако смятат, че живеят по-добре в сравнение с 2008 г., нека да гласуват за управляващите.


5. Как си обяснявате продължаващото мълчание на партия ГЕРБ, която едва вчера излъчи свой кандидат-президент?
Мълчанието свърши, ама вижте изборите са другия месец. Не е честно спрямо избирателите, първо да ни сервират имена, които почти нищо не ни говорят, освен, че Калфин беше външен министър, Кунева еврокомисар, Росен Плевнелиев и той министър. И месец-два преди изборите ни ги представят за кандидат-президенти. Който й да спечели, 5 години ще бъде лицето на България пред света. И искат ние да го изберем? И как ще стане това, след като ние не знаем, по какъв път е минала тяхната политическа кариера? Хората например до преди две години не бяха чували името на Росен Плевнелиев. Аз го свързвам и досега само с магистралите, които са гордостта на това правителство. И си обяснявам фактът, че се спряха на него, с това, че той е най-популярен след Бойко Борисов и за две години опозицията, опита се, но не успя да му намери слабите страни.


 6. Смятате ли, че след края на изборите България ще се промени към по-добро или ще продължи по същия път, независимo от новото управление?
Това е България и аз вече напоследък си мисля, че тук може да става само по-зле и никога обратното. Много зависи, разбира се и кой ще спечели президентските избори. Ако президент стане Росен Плевнелиев, който е от управляващата партия изобщо не очаквам нещо да се промени, защото нали знаете, че и сега каквото каже Бойко това все ставаше. Така, че смятам, че поне останалите две години от мандата си, ще ги изкарат по-лесно в сравнение, с първите две. На мнозинството от българските граждани обаче, ще им стане много по-трудно през следващите две години. Ако изборите бъдат спечелени от друга политическа сила очаквам политически сътресения. Спомнете си какво беше досега в отношенията Първанов-Борисов и Дянков-Първанов и т.н
Това заяви г-н Пламен Тодоров като добави, че е крайно време правителството да обърне внимание на хората и да се вслуша в Гласът на обществото./news359.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар