неделя, 4 декември 2011 г.

Мартен Фуркад показа класа в дисциплината Преследване в Йостерсунд

Фуркад пресича финалната линия 
На поредното оспорвано състезание при мъжете в старт от СК по биатлон станахме свидетели днес. Мартен Фуркад беше най-бърз и безупречно точен в дисциплината Преследване на 12,5 км. 
Французинът финишира с време 32:56.0, като не допусна нито една грешка в четирите си стрелби и благодарение на страхотната си ски форма спечели осмата си победа в своята кариера. Така той си запази жълтия стартов номер, като водач във временното класиране за Световната купа.


Втори на 25,5 секунди от победителят завърши Емил Хегле Свендсен, който водеше в състезанието след първите две стрелби, но при последните си две явявания на рубежа допусна по една грешка. Последната си обиколка, норвежецът извъртя в компанията на Ярослав Соукуп, който неочаквано само на метри от финалната права се отказа да го атакува. Въпреки това чехът постигна най-добрият си резултат в своята кариера до момента.

Четвърти с общо три грешки в стрелбата финишира норвежецът Тарей Бьо. 
Надеждата на домакините за постигането на нова победа в лицето на Карл Йохан Бергман не се оправда. Шведът излезе първи след третата стрелба, но на последната не издържа и допусна 3 грешки, които го отпратиха на пето място..
Чехът Соукуп ликува след  отличното си представяне 

От германските състезатели най-предно класиране постигна Андреас Бирнбахер, който стартира именно от шеста позиция и въпреки неубедителната си първа стрелба, успя да завърши отново на шесто място. Ветеранът Михаел Грайс пресече десети финалната права.  

Добро впечатление направи и швейцарецът Бенямин Вегер, който стартира от 13-то място и завърши седми на 1:08 мин. от Фуркад, допускайки само един пропуск на рубежа.

Добри думи за участието си в този старт заслужават и американските представители Тим Бурк и Лоуъл Бейли, които се движеха през по-голямата част от състезанието в Топ 10, но допуснаха съответно по 2 и 4 пропуска на последната си стрелба, които ги отпратиха на 9 и 13-о място. 

Най-голямо изкачване с цели 26 позиции, в хода на преследването направи Симон Шемп (Германия), който стартира 35-и и завърши на 11-о място. Евгени Устюгов от руския отбор също се изкачи с 25 места от 42-о на 17-о място. Като цяло може да се каже за руснаците, че започват да влизат във форма този сезон, но все още са твърде далеч от най-добрите.


Пълен провал претърпя кралят на Преследването Оле Ейнар Бьорндален, който стартира девети, допускайки по една грешка в първите си три стрелби, които го отдалечаваха от върха. При четвъртото си явяване на стрелбището той допусна цели 4   пропуска, които го отпратиха на 27-о място.   


Няколко думи и за българското участие в този старт за Световната купа:
Михаил Клечеров стартира 44-и и беше безупречен в стрелбите си от легнало положение, но навъртя три наказателни обиколки след стрелбите си от положение прав. Той успя да влезе в зоната на точките, завършвайки 39-и. 
Другият българин Красимир Анев стартира 51-и, но допусна 4 грешки при явяванията си на стрелковия рубеж и завърши 44-и на 20-на секунди след Клечеров. 
                                                              Топ 10: Преследване (Йостерсунд)
Фуркад, Свендсен и Соукуп

1. Мартен Фуркад (Франция) 0 32:56.0
2. Емил Хегле Свендсен (Норвегия)2 + 25.5 
3. Ярослав Соукуп (Чехия) 1 +26.9
4. Тарей Бьо (Норвегия)  3 + 52.0 
5. Карл Йохан Бергман (Швеция)4  +52.5
6. Андреас Бирнбахер (Германия) 3  +1:05.4
7. Бенямин Вегер (Швейцария)  1  + 1:08.0
8. Ларс Бергер (Норвегия) 4 +1:13.1
9. Тим Бурк (САЩ)  2  + 1:21.2
10. Михаел Грайс (Германия) + 1:31.9
      
Няма коментари:

Публикуване на коментар