събота, 4 февруари 2012 г.

"За България"...на гражданите.

Събота, 4 февруари 2012 г. Мястото е пленарната зала на община Нови пазар, гостите са Миглена Кунева, бившият министър на образованието Даниел Вълчев, Даниела Русева (по-рано през деня  оглавила шуменския клуб на движението "България на гражданите" и още един господин. Домакинът е Румен Панайотов - кмет на община Нови пазар, който избра ролята на "модератор" на дискусията.

В късния съботен следобед в пленарната зала на общината вече има немалко граждани проявили интерес към гражданското сдружение на Миглена Кунева, което тепърва започва да се изгражда в страната. И може би интересът не е случаен, защото само преди 4 месеца кандидатът за президент Миглена Кунева получава 1427  или 17,53% от гласовете на новопазарци. 

Може би някои пък ще се запитат какво съм правил точно аз там? Трябва да спомена, че провелата се дискусия беше отворена за граждани съпричастни ако щете към цялата налична политическа палитра, в края на която все пак стана ясно, че има координатор за града на нейното сдружение в лицето на г-жа Гергана Евлогиева (учител по професия). Така, че ако някой желае да стане съпричастен към сдружението "България на гражданите" нека да потърси именно тази госпожа. 

Не за първи път ни гостува Миглена Кунева. Миналата година тя посети нашия град точно в навечерието на президентските избори, когато тя взе своето отношение по въпросът с проучванията и добивът на шистов газ. Днес тя ни припомни своята позиция и един вид похвали новопазарци, че са са проявили своята гражданска позиция по темата и техният глас е бил чут. И ето, че вече е налице една победа за всички нас, след като е вече факт наложеният само преди няколко седмици от правителството национален мораториум върху проучванията за шистов газ посредством фракинг технологията.  Тогава за какво ни е закон? Защото ще припомня, ще припомня, че еколозите, твърдя искаха не просто мораториум, а приемането на законова забрана на технологията за хидравлично разбиване.  

"Нашата" малка победа обаче, много лесно може да Ни бъде отнета, че дори Ние няма да разберем, как и кога с чии гласове е паднал мораториумът върху шистовия газ. Защото ето, че преди няколко дни от Синята коалиция се обявиха за неговата отмяна.  

Но да се върна към същността на днешната среща. Накратко ни беше обяснена същността на проекта "България на гражданите".  Както ясно си личи, дори самото наименование на този проект ни подсказва идеята, че тук няма да се робува на идеологии, че целта не е създаването на поредната политическа партия, която в определени моменти би могла да си послужи примерно с методи характерни за едни по-ранни времена. Така стана ясно, че в новапазарският "Клуб" на Миглена Кунева са добре дошли са свободни и мислещи хора, такива с идеи, или пък такива, които са били принадлежни през годините на не една политическа партия, или пък такива които никога досега не са поглеждали към политиката, но са добре дошли "Във Клуба", ако сега случайно са решили да го направят.

Да обаче не мога да не пропусна една малка подробност, която ми заседна в главата по времето на тази среща. След крахът на Тройната коалиция, след изпадането под бариерата на НДСВ, Миглена и нейният екип започнаха едни опити за дистанциране от традиционната политика. Те като че ли започнаха да се опитват да ни накарат да забравим за тяхната политическа биография. Защото Миглена Кунева не е от вчера в родната политика. Именно тя беше главен преговарящ на България по присъединяването на страната в ЕС в правителството на Симеон Сакскобурготски, а от 2002 до 2006 г. заемаше постът министър по европейските въпроси в две правителства. От 2007 г. до 2010 тя беше и еврокомисар, в чиито ресор бе защитата на потребителите. Не мога да не отбележа и фактът, че подхождайки към изграждането на сдружението си в цялата страна, тя стъпва върху постамента на някогашната НДСВ и нейните кадри по места. Един пример: г-жа Даниела Русева, която днес оглави сдружението в Шумен от 2001 г. мисля и в момента е областен координатор на НДСВ за Шумен. И един втори пример: г-жа Евлогиева, която ще бъде нещо като координатор на срудежинието за Нови пазар, само преди 4 месеца е била кандидат-общински съветник в листата на "Ред Законност и Справедливост". Нямам представа на какво се дължи това нейно, а може би и на други нейни колеги преориентиране  към проекта на Миглена Кунева, при положение че те са получили на последните общински избори 928 гл. (11,18%) и трима представители в местния ОбС. Вероятно не беше случайно и присъствието на д-р Атанас Атанасов, който от трибуната също пожела успех на новото сдружение, след като преди това взе позиция по въпросите свързани с проблемите на здравната система и евентуалните последствия от евентуалното преустановяване на дейността на МБАЛ "д-р Добри Беров".  Впрочем, здравната тема бе подхваната от кмета на Нови пазар, който подсказа, че неговата администрация търси средства от бюджета, които да насочи към здравното заведение, за да може то да продължи да съществува. Той допълни още, че нашата болница не е проектирана като общинска, а като Районна или околийска. 

Между другото на срещата присъства и кметът на Плиска Христо Христов, който повдигна темата за една административна реформа, изразяваща се в намаляването на броя на общините, давайки за пример Нови пазар и Каспичан, които отстоят само на няколко километра едни от други. Аз знам например, че и кмета на Нови пазар отдавна също е привърженик на една такава реформа, която би поставила Нови пазар в центъра на една околия, в която биха влезли  цели три четири сегашни общини, като например Каспичан и Никола Козлево. Той самият тази вечер, не пожела да взема отношение по темата, под предлог, че няма да му стигне времето да говори само по нея.       

Безспорно постижението на Кунева на президентските избори в края на миналата година, й даде самочувствието, да продължи своето политическо развитие, за да представи своето виждане и най-вече това на гражданите за бъдещето на страната. Отделни социологически проучвания също й дават увереност, че тя има подкрепата на хората, която се изразява в едни или други проценти. Разбира се аз бих приветствал създаването на всяко едно политическо обединение, което не си поставя за цел просто да качи на влака един ешелон от хора, изтръскани през годините от един или друг политически проект, да им прикачи табелката "граждански екперти" и да се понесе самоцелно към взимането на властта. Освен това бих  приветствал сблъсъкът на ясно формулирани идеи, на политики и на виждания за бъдещето на страната и за бъдещето на моя град. Бих констатирал накрая, че в Нови пазар е налице сериозен дефицит на граждани, които биха могли да застанат зад един проект, зад една идея, зад една политическа сила ако щете и да са готови да я защитават, да я остояват и развиват не до следващите избори а с години напред. Ако днес в залата не е имало такива граждани, аз допускам, че тази вечер съм станал свидетел на зачеването на един политически проект, зад който ще застанат лица с дългогодишни политически досиета, в следствие на което те ще се качат на гребена на вълната, тя пък после ще падне и след някоя друга година пак живот и здраве, ще се засечем може би в същата зала, с разликата, че най-отпред ще ни омайва някой друг кандидат национален спасител... 

Няма коментари:

Публикуване на коментар