петък, 17 февруари 2012 г.

Защитени ли са горските ушати сови в Нови пазар?

Чух ги още в разгара на миналото лято да огласяват вечер нашият квартал. Звуците, които издаваха бяха изключително дразнещи, а на всичкото отгоре идваха от поне три места в квартала. "Това са сови" - предположи майка ми, когато я заведох на терасата да чуе тези звучи. Сови ли? - учудих се аз от своя страна. Тук насред града? - попитах аз невярващо.

 Може би три-четири дни изминаха преди те да изчезнат. Три-четири вечери, в които тези птици ми взеха съня. Сериозно се замислих дали да не си набавя отнякъде тапи за уши. Ами ако този "кошмар" продължеше цяло лято? За мое щастие всичко това не продължи дълго и постепенно всичко отмина.

Само преди около седмица обаче научих, че Те пак са се появили, но този път в друга част на града - точно в центъра на Нови пазар. И дори бдителни граждани са ги видели - горските ушати сови. Горе на снимката почти се вижда една от тези птици, които успях да заснема - кацнала върху един клон на това иглолистно дърво.Дори си поиграх да го заградя с червено, защото ако просто се вгледате няма да видите нищо повече от едно дърво. Докато се чудех от коя страна да застана под дървото и как с моят стар модел телефон, да заснема тази птица забелязах скрита в клоните още една сова, която се беше замаскирала. 

А колко ли такива птици имаме още в Нови пазар? Защото с една бърза справка в Уикипедията установих, че тази птица е рядък и защитен от законите вид, а на Запад тя си има и цена - между 300 и 900 евро. Да не говорим, че намирайки се точно в центъра на града, тези сови едва ли са добре защитени, защото граждани тук имаме всякакви!      


Няма коментари:

Публикуване на коментар