събота, 25 февруари 2012 г.

За спусканията на властта в Банско

Тази сутрин гледах един репортаж по тв "Европа", посветен на Световната купа по ски в Банско. След като миналата седмица преминаха спусканията при мъжете, дойде редът и на жените. Не съм чак толкова голям фен на точно тези зимни спортове и поради тази причина проявих едно тотално безразличие към тях, провеждащи се в този наш всепризнат български зимен център. Вероятно трябва да се гордеем все пак, че през последните две седмици сме център на спортно събитие от такава световна величина.

Но да се върна на репортажът, който гледах днес сутринта, и от който стана ясно, че лично Президентът Росен Плевнелиев е открил женската СК в Банско вчера вечерта. Позачудих се обаче, защо Президентът, а не Премиерът е влязъл в ролята на откривател на това мега спортно събитие? Една бърза справка из вестниците от миналата седмица обаче ми даде малко по-голяма яснота на този въпрос. И така открих, че премиерът е направил цели 6 спускания по пистите на Банско в навечерието на мъжката СК малко преди лично да я открие. 

Президентът от своя страна изглеждаше толкова весел по време на импровизираното си приветствено слово, че по-скоро напомняше на някой случайно попаднал в обектива на камерите обикновен турист от Полски Тръмбеш, който се радва като малко дете на всичките телевизии, звезди и туристи, сред които е имал честта да се намира.  

Няма спор, че сравнително рядко през последните десетилетия сме имали шанса да бъдем домакини на Световна купа по ски, но за съжаление родните политици не пропуснаха и този път шанса си, да блеснат пред камерите, сякаш току-що са спечелили едно или друго спускане. Че са дали парите за да ги бъде тези състезания - дали са ги, но нима и в другите държави не ги дават?  Нима в законите на Австрия не пишело, че зимният туризъм е приоритет? А да сте чували някога австрийският президент или канцлерът им да прави "откриване" на стартовете за Световната купа по ски или някой друг зимен спорт? А как е положението в Италия? Не се сещам да съм чувал, че дон Силвио и в най-трудните му управленски години да е правил "откриване" на една или друга СК провеждаща се в един или друг зимен център на Апенините. 

По традиция обаче нашите политици трябва задължително да попаднат пред камерите; лично да се снимат със звездите; да изкарат една речева импровизация на тема как този или онзи спорт им е толкова огромен приоритет и как това или онова спортно събитие е от огромно значение за цялата нация. Между другото следващата седмица в германския зимен център Руполдинг започва  Световното първенство по биатлон. Дали пък не е време канцлерът Ангела Меркел да вземе пример от българския си колега и да нарами пушката, за да я изпробва на стрелковия рубеж?

Няма коментари:

Публикуване на коментар