сряда, 8 февруари 2012 г.

Грабвайте ските! Има писти и в Нови пазар!

Добро утро, Нови пазар на 8.02.2012 г. Няма как, налага ми се излизам всяка сутрин от вкъщи, но днес реших да онагледя със снимков материал в блога си заснежените улици и тротоари в Нови пазар. 

Пехешодната зона пред галерията
В Шуменска област е обявено бедствено положение, има затворени пътища, затрупани села в част от които няма ток, или пък вода, някъде сигурно има и болни хора, които се нуждаят от хоспитализация. 

Всъщност добре, че през почивните дни старият сняг се стопи почти напълно, за да направи място за новия. Както сами ще видите, на снимките по-надолу, трудно може да се направи разлика между състоянието в което се намират малките улички, тротоарите, главните улици или дори пешеходната зона на града. Допускам, че през нощта по основните участъци е минала снегопочистваща техника, защото настрани по главните улици си личат натрупаните преспи, а и движението на МПС-та е сравнително слабо. Но пък днес през деня така и не видях снегорин, което ме кара да мисля, че техниката вероятно е пренасочена към селата и разчистването на пътищата до тях. Иначе, не се виждат почти никакви следи от опесъчаване или някакво третиране с химикали на основните участъци.

 (Обновение на статията в 19,00)
(Днес следобед пак ми се наложи да изляза и установих все пак, че по ул. Христо Ботев",която води към болницата, ул. ген. Владимир Заимов и ул. Патриарх Евтимий вече бяха обработени с чакъл и други материали!!!)   

Пътят към болницата е труден и за
 най-опитните в снежния слалом
Впрочем, през последното десетилетие нямам спомен през зимата да съм видял изчистена от сняг улица буквално до асфалт. Но все пак се чудя какво става, защото не искам да повярвам, че  снимките, които съм направил ясно биха могли да онагледяват стандартите на властта за "изчистена улица".    

И още един фактор бих искал да отбележа - кучетата, които и поради мразовитото време току се събират на глутници, особено около контейнерите за смет. Забелязах едни, но не посмях да се приближа да направя снимка. В крайна сметка кое е по-важното? Снимката или аз? :Д Успокояващото е, че все пак кметът Румен Панайотов не гледа от кабинета си тези пейзажи, защото вече беше минал покрай едни наскоро полуизгорели поради неизгасена жар контейнери и по думите на едни очевидци, беше изразил възмущението си от гледката.  Снимката ще я видите по-надолу!

Като един любител на зимните спортове (и най-вече на биатлона) не мога да не отбележа, че след като мнозина от нас не могат да си позволят да отидат на планина, ето че тя сама слезе при нас и си имаме дори едни сравнително добре обработени писни за каране на ски! 
Тъкмо и по-малко коли се движат, а така пък и въздухът, който дишаме ще е по-чист. Нали трябва и глобалното затопляне да преборим ;) Ех, само ако имах скиииииии!....

Ако и вие, скъпи мои съграждани имате интересни снимки от улиците града, или се натъкнете на нещо интересно, което сте успяли да заснемете, можете да ми пращате материалите на имейл: plamen_mfa@abv.bg! Готов съм да публикувам и вашите гледни точки ;)))    
Статията е публикувана и в бр.27/11 661/ от 9.02.2012 г на в-к "Шуменска заря" под заглавие "Грабвайте ските! Има писти и в Нови пазар!"

1 коментар: