петък, 9 март 2012 г.

Бонус на нула

В продължение на няколко седмици ни се налага да търпим темата за бонусите, която не слиза нито от сутрешните блокове, нито от новинарските емисии. Има едни хора - добре облечени, добре изглеждащи, които очевидно си нямат никакви съществени проблеми и затова ни се налага да ги слушаме и гледаме по всяко сутрешно време с какво усърдие и компетентност си защитават парите. С това усещане останах и днес сутринта, когато видях четирима души сред които един бивш социален министър в един сутрешен блок да коментират тази вече наистина досадна тема. Наслушах се и се напрочетох на всякакъв вид популизъм, касаещ бонусите. Дори наскоро премиерът си призна, че е действал популистки в изявите си по тази тема. 

Всичко това ни се стовари от екрана около средата на февруари, когато бяха изнесени данни, че тогавашната шефка на здравната каса Нели Нешева е получила бонус в размер на впоследствие оказа се 12 000 лв. Скоро след това си отиде и зам. здравната министърка Гергана Павлова, която преди дни дори е върнала  малко над 8 000 лв. от взетите от самата нея пари под формата на бонуси. 

Скандалът се разрастна и раздуха толкова, че вече трета седмица той не слиза от водещия информационен поток. Бойко Борисов се принуди все пак да издаде ултиматум всички министри, заместник-министри, областни управители и началници на политически кабинети, които са получили бонуси за работата си през 2011 г., да ги върнат в един определен срок. И тогава бонусите заваляха обратно към специално открита сметка в министерството на Симеон Дянков. Равносметката за върнатите пари към днешна дата се оказа малко над 600 000 лв. 

Добре че беше Димо Гяуров от Синята коалиция, който първи изнесе данните за взетите бонуси от Нели Нешева, за да ни светнат милионите раздавани по министерства и агенции за добре свършената през годината работа. Всички знаем прекрасно, че парите при пари отиват и не са направили изключение от това правило нито през тази, нито през която й да е предходна година.  Може би въпросът е защо точно сега намериха да изтърсят от прахоляка тази тема? Защото тя се превърна в повече от политическа, след като премиерът призова предишните управници, включително и Ахмед Доган да си върнат милионите взети под формата на бонуси. Всъщност според мен печелившият бонус от целия този скандал е за Бойко Борисов. Той успя дори с популисткото си говорене да отсече няколко глави от висшите управленски етажи, набедени че са взели бонуси, като дори успя да накара, пък било то и с ултиматуми, всички негови министри да дадат пример и да си върнат бонусите в сметката на Дянков. И резултатът е налице - 603 000 лв. за Бойко срещу една кръгла нула за Тройната коалиция. И какво от това, че само за 2011 г. Дянков бил раздал 55 млн. лева в министерството си под формата на бонуси срещу цели 2 и нещо милиона раздадени пари за същия период, във същото министерство за периода 2005-2009? И какво от това, че при Тройната коалиция били раздадени някакви си осем милиона бонуси, а пък Станишев подхвърли към управляващите чек за 120 млн. взети по всички нива от сегашните управляващи бонуси? 

Истината е една, и тя е такава, че който и да дойде на власт ще вземе едни пари под формата на бонуси. Малко или много, заслужено или не съвсем отново българската чиновническа армия заемаща позиции по най-високите управленски етажи, ще си получи своето за добре свършената работа. Ако пък в последствие някой наглец се опита да йм отнеме тези придобивки, ще направи една пресконференция и с блъскане по масата ще се опита да ни убеди не за първи път, че си е заслужила тези пари. 

А ние ще се наслаждаваме още известно време с целия този спектакъл, до края на който и предишните и сегашните ще продължат да си приписват милионите бонуси и след година и няколко месеца, ще се опитат да ни убедят, че моралът започва и извира само от тях и от никой друг, защото докато тези хора ми се блещят от екрана всяка сутрин и си пишат по още някоя нула над заплатата, редовият българин блъска за 270 по 8+ часа на ден. Неговият бонус е, че все пак накрая на месеца или най-малкото с няколко седмици закъснение, той получава тези 270! Има и стотици хиляди, които обаче, макар и заработили същите тези пари, нямат този късмет...    

1 коментар:

  1. Нека питам така: ако имаме възможност да се облажим и ние ще му мислим ли? Ако да не е честно и правдиво та нали в материален свят живеем.
    Истината и само истината е ДА.

    ОтговорИзтриване