неделя, 12 август 2012 г.

След "Кецовете", които се разходиха по екрана и в Нови пазар!

Така изглеждаше "Лятното кино"на Нови пазар
дни преди прожекцията на филма "Кецове"
Не съм си и представял, че един ден ще седя на един стол насред тази джунгла, за да гледам един български филм. Поне до преди около месец, когато стартира продукцията "Лятно кино с БНТ" имаща за цел възстановяването на летните кина в България. А тя целта безспорно е изключително амбициозна.

Летните кина, подобно на нашето в Нови пазар замряха с края на соц.епохата, за да се превърнат в някаква собственост - нечия държавна, общинска, частна или такава - една ничия. 

Градските легенди в Нови пазар и до ден днешен гласят, че лятното кино е собственост на един притежател на едно от кафетата в центъра на града. Разбира се малцина знаят, че теренът е на читалището, но то няма средства, а вероятно и си нямаше идея какво да прави с тази дупка насред центъра на Нови пазар. А и дори да иска, няма как да се отърве от този парцел, естествено заради законови пречки. 

И с края на прожекциите и концертите, и след събарянето на сградата на читалището намиращо се в непосредствена близост преди няколко петилетки, до преди месец лятното кино беше това, което виждате на снимката по-горе - един кът дива природа  в центъра на града. А да споменавам ли за стената на плача? Външната ограда, ако може да се нарече предпазна, беше мястото за некролози, напомнящи ни, че никой не е вечен на този свят. И така докато една сутрин едно момиченце от "чистотата" не запретна ръкави, за да ги отстрани търпеливо и педантично един по един - пласт, подир пласт.

Инициативата на "БНТ1" се оказа златна възможност за първи път след няколко десетилетия да се случи нещо на това място. И тя, разбира се, беше приета, за да се превърне в приоритет на общинското ръководство, което впрегна армия от работници за да се случи събитието от девети август. И наистина, за там трябваше една цяла армия, която почти през цялото време работеше под зоркия и критичен поглед на минувачите по центъра, които непременно, минавайки оттам, хвърляха по едно око и коментираха предстоящото отваряне на киното, заедно със всичките придружаващи го въпроси за бъдещето му след "Кецове". Смея да твърдя дори, че това беше тема номер едно за новопазарци през последния месец.

Съвсем закономерно, нарастващият интерес към "отварянето на киното" бе причина и за близо 500-те зрители на самата прожекция, част от които все още пазеха своите хубави спомени за всички БГ класики, които са гледали там...едно време. Други, като мен, да не кажа повечето, присъстваха за първи път на кино...под звездите. Всички казахме своето "ДА", за да го бъде лятното кино, за да възвърне своят блясък...един ден, защо не и догодина по това време? 

Няколко думи ми се иска да кажа и за филмът "Кецове". Да си призная не го доизгледах. Безспорно той е произведение на възраждащото се родно кино и сигурно би се харесал на по-младата тв аудидория. Неприятно впечатление ми направи началото - един побой и няколко цветущи израза за "майката" и пр. и пр. А на първите редове имаше предимно малки деца. Един от героите пушеше, другия пиеше бира, а други се натискаха в някакво заведение, а в самото начало се биеха, в една от сцените дори имаше погребение, в друга - грабеж. Това е родната действителност за съжаление. А имаше и по-възрастни хора, които едва ли са очаквали да гледат точно такъв филм, нямащ нищо общо с филмите от онова време, защото и те отразяват някаква тогавашна родна картинка, но поне са имали (според мен) и някаква възпитателна функция. Такива филми обаче вече никой не снима. 

Гледах или поне се опитах да гледам някои от най-новите родни филмови продукции, но освен мутрински персонажи, лъскави джипове, молове и някой друг бой, задължително придружени от някой друг цветущ израз, друго не видях...за съжаление... 

Ето го и видеото на БНТ за прожекцията в Нови пазар!       
Още по темата и във в-к "Шуменска заря" (19.07.2012 г.) 

3 коментара:

  1. В Добрич гледахме "Прогноза", но ситуацията беше сходна: сума ти малки деца и псувни на всевъзможни балкански езици в изобилие. Прожекцията беше на площада, въпреки че има лятно кино - сигурно защото последното се ползва като ресторант на открито.

    Похвална инициатива на БНТ, която за моя град няма да даде желаните резултати.

    ОтговорИзтриване