четвъртък, 16 август 2012 г.

Просто един нов и съвременен прочит на българската история!

Ние не заслужаваме Ботев, Левски, Каравелов, Раковски и всички онези знайни и незнайни герои, които почитаме на дати като 1-ви май, 2-ри юни или 3-ти март. Ние не заслужаваме да имаме и имена като Вазов, Алеко Константинов, Вапцаров. Ние не просто не ги заслужаваме, ами вече нямаме нужда от тях. Затова може би е въпрос само на време едно по едно тези имена да бъдат изтрити от учебниците по история и литература. И това ще стане лесно - трябва да прочетем инструкциите на Комисията по дискриминация. Така Левски вече няма да е нужен в учебника по история, защото ще е просто някакъв бандит. След една редакция на отделни текстове от "Една българка", произведението на Вазов също най-вероятно ще загуби всякакъв смисъл и съответно мястото си в учебника по литература. А за Каравелов и Раковски какво да кажа, освен че са били най-вероятно едни "разбойници", които нарушавали вътрешния ред в османската империя и затова било редно да бъдат изловени и съдени...справедливо разбира се. 

В учебниците по история трябва да пише, че до 1396 г. по българските земи се заселили  няколко хиляди анадолци - османлии. Те били посрещнати още през 70-те години на ХІV в. от цар Иван Шишман с "Добре дошли - скъпи мои нови поданици" и дори им били дадени ключовете на няколко крепости, като Варна, София, Шумен и редица други. Всички били щастливи и доволни. Вече можело да вкарат разнообразие в религията, тъй като новодомците изповядвали една друга вяра. Към 1395/6 година българските управници се споминали и всички доброволно се съгласили да ги управляват новодошлите от юг анадолци. И всичко продължило по старому. Градовете се разцъфтяли, търговията и занаятите - също. Само дето на няколко пъти кръвожадните войски на Владислав Варненчик и Янош Хунияди се опитали да разбият мирът, който се настанил на Балканите през следващите 5 века. 

Най-накрая в началото на ХІХ в. на османлиите им омръзнало да управляват в Сърбия и Гърция - били много надалеч от новата балканска столица Истанбул, а и тогава нямало магистрали. Затова османските управници решили да дадат шанс на сърби и гърци да се управляват сами. А само като си помисля, как някога преди ни "лъжеха", че всичко това било станало с цената на много кръвопролития. Просто са целяли да насадят една омраза между сърби, гърци, българи и турци...

И тук по нашите земи всичко било наред, докато не се родил Левски, а след него и Ботев. Тия хора не били нещо наред с главите и изписали и изприказали десетки глупости по адрес на султана. После почнали да тероризират за пари мирното население, но най-накрая били хванати и получили справедливо наказание. За единия бесило, за другия - куршум в главата. После се вдигнали още едни разбойници. На първи май 1876 г. разбойникът Бенковски образувал конен отряд и ошетал селата в Средна гора. Почнал да краде и да безчинства над мирното население. Най-накрая дошла редовната османска армия и въвела ред. Мирът по нашите земи пак бил възстановен и всеки получил справедливо наказание. Жителите на пострадалите села пък получили дори обещетения и материали, за да си построят разрушените домове - на всеки по 325 гроша.

И пак животът закипял и се разцъфтял. Ама пък след две години дошли руснаците. И те нахлули, почнали да крадат и безчинстват над мирното население, защото се полакомили за Истанбул. Британците и Австро-Унгарците се опитали да ни защитят. Каквото могла, направила и редовната османска армия. Сюлейман паша на Шипка и Осман паша в Плевен се сражавали храбро в опит да защитят нашите земи, но руснаците ги надвили и стигнали до Сан Стефано. И ужас, ужас...разкъсали на две Балканския полуостров и отделили българите от турците. И настъпил такъв рев, такава мъка...Всички плакали и се тюфкали, как може да ги разделят така несправедливо. А досега живяли заедно толкова мирно...Но после дошъл юли 1878 г., когато в Берлин Ото-фон Бисмарк разрязал една пица и му пробляснала идеята да го върне тъпкано на руснаците: той взел, че възстановил стария ред в Македония и други части от Балканите. През следващите няколко години българи и турци пак заживяли мирно и задружно...

Няма коментари:

Публикуване на коментар