сряда, 19 септември 2012 г.

Наричат ги още...

Умувам тия дни на каква тема да се спра за кратък коментар. Не  ми остава време напоследък да се информирам за това какво се случва в страната, защото и в сутрешните блокове и във вестниците тема номер едно, като че ли е старта на новата учебна година. И докато най-малките нетърпеливо се запътват към класните стаи, за да разтворят Буквара, то по-големите ученици все още намират по някоя друга дупка в програмата или вероятно липсата на дневници в първите учебни дни, все още им дава някакво основание да се отбият в близкото кафене. 

Тези дни всеки втори българин сигурно се възмущава или най-малкото намира време и начин да коментира географските познания на плеймейтката Златка, която може би шокира една немалка част от зрителите на НОВА с крехките си познания по европейска география. Буквално до преди дни имаше едни снимка, която обикаляше фейсбук, и отразяваше възмущението на маса народ от предполагаемия хонорар на Памела Андерсън, който тя щеше да получи за краткото си участие в шоуто. Е, Памела си тръгна, взе си баниците, обувките на Бони, шалчето (ако не се лъжа) от Соня Колтуклиева и още някой друг подарък за спомен от идването си в България...и хонорарчето си взе...и онази снимка взе, че сякаш изчезна от фейсбук. Днес поне не видях някой да я е споделял.  

Днес, и вчера, и онзи ден куцо и сакато коментира Златка. Това вероятно трябва да говори за наличието на висок рейтинг на "ВИП Брадър". Всички гледахме и по нашенски одумвахме Златка, сочехме я с пръст, че Мис Плеймейт не знае столицата на Великобритания, Сърбия или Румъния. Как е възможно това? Що за интелект притежават брадърите, плеймейтките и пр. и пр. Една ВИП персона трябвало да е допринесла с нещо за обществото, за да бъде наречена за да бъде удостоена с това звание, казаха някои. Според други не е нужно да знаеш столицата на еди си коя държава, за да успееш в живота. На практика, тези които гледаха тази вечер изданието на ВИП-а сигурно ще си спомнят двата пътя, които Мариана Попова очерта - ако следваш първия път учиш и блъскаш сам и горе-долу си докарваш някакъв приличен стандарт, според другия път - ставаш плеймейтка (условно казано) или директно си намираш "спонсор", който стига да имаш дълги крака, голям бюст и общо взето един перфектен външен вид, не дава и пет пари за това, знаеш ли ти столиците на Европа. И всяко момиче в случая си избира по кой път ще тръгне.

Ако се дистанцираме от събитието ВИП Брадър и от чисто човешка гледна точка видим насреща си човек, който не знае дори неща от елементарна обща култура, каквито са примерно по-известните европейски столици, положението изглежда тъжно. Колкото е смешно, толкова е и тъжно. Де да беше Златка един единствен уникален случай, защото убеден съм, някак вътрешно, че не е...

И стигаме пак до прословутата наша образователна система. Какъв е този път, който извървява онова дете от първия си учебен ден през годините до последния си такъв, за да се озове в края на пътя - без налични най-елементарни знания от най-обща култура? 

Българчетата понасят в буквалния смисъл на гърба си по 6 и повече килограмови раници със "знания" под формата на учебници и помагала. 10-11 години по-късно, голяма част от учениците отдавна са захвърлили раниците...достатъчна е една тетрадка по "всичкология". Мониторингът обаче си е строг - само дето и първолаците все още не са започнали да тормозят с приемни изпити, преди за първи път да са чули училищния звънец....Крайният продукт си има имена -  наричат ги "Златка", "Мис Плеймейт", фолк-фурията еди си коя, спортистът или певецът еди си кой, звездата еди си коя, стигайки по-надолу просто до "момичето или момчето от квартала", което не успя да завърши образованието си, защото решило, че има и по-лесни начини да си изживее животът. И какво като не можели всички тези хора да се ориентират по картата на Европа, къде е Изтокът, къде е Западът?      

Няма коментари:

Публикуване на коментар