събота, 15 декември 2012 г.

За "забраненият" цигарен пушек на обществените места

През последните седмици една от най-дискутираните теми в общественото пространство се превърна тази за пушенето на обществените места и най вече в заведенията. 

Половин година мине се не мине време журналисти и политици, пушачи и непушачи, лекари, анализатори и пряко засегнати от забраната за пушене собствените на заведения влизат в спорове и дискусии да отпадне или не, въведената на 1 юни 2012 г. пълна забрана за тютюнопушене на обществени места. 

Безспорно тази тема засяга сигурен съм милиони българи. Засяга също и тяхното здраве - на пушачите, пък и на непушачите също. Само че не може никой да ме убеди, че една въведена забрана е едва ли не най-големият проблем на държавата - проблем, който доведе до абсурдната ситуация днес Бойко Борисов да си размаха оставката, в случай че пълната забрана отпадне. Заради едната или двете цигари, заради едното тютюнопушене, заради една въведена забрана, която на мен между другото не ми стана ясно, кой и как ще следи за нейното спазване. Съмнявам се, че из отдалечените и закътани селски кръчми някой ще излезе да пуши навън на тоя студ, защото законът му забранява да запали вътре в заведението по една цигара. 

И ето, че напоследък ни се налага да ставаме свидетели на дискусии, коя от коя по абсурдни, като например "трябва или не трябва изобщо да се пуши в кафетата и другите заведения", " ще може ли все пак поне да се пуши в тях след 22,00 ч. тъй като по това време в тях нямало майки с деца и др." Ще се смили ли ГЕРБ над пушачите или забраната ще доведе до нова вълна безработни - този път най-вече бармани и сервитьори? Ако забраната все пак не падне, дали след време ще бъде отчетен някакъв положителен ефект за здравето на хората или ще се случи точно обратното? Или може би нищо няма да се промени? 

Последните години в следствие на редица "ограничителни мерки" най-напред бяха ударени чиновниците. Тоалетните и помещенията за пушачите бяха зачеркнати и те бяха натирени в студ, пек и дъжд да пушат по фас-два навън или около и пред входовете на административните сгради.

Всички кафенета пък трябваше да правят прегради и да отделят помещенията на такива за пушачи и непушачи. Въпреки това обаче в немалко случаи преградите си оставаха все така фиктивно изградени и още по неефективни - отворени врати между помещенията, недобре изградена вентилация и така въпреки всички мерки и препоръки човек влизаше в заведението като непушач, а излизаше като стар заклет пучаш - окаден на цигарен дим. 

Аз съм непушач, но през годините досега сигурно съм се надишал с доста тютюнев дим. Обикновенно ставаше така, че хората около мен даваха луди пари за цигари, а аз пък и всеки един непушач в моето положение "пушехме" един вид на аванта. Иначе всички знаем, че пушенето е вредно за здравето, но половината народ изведнъж придобил този навик явно живее с мисълта ала "моето сърце нищо му няма, пък и дробовете ми колко са чисти - нямам проблем с дишането и щом вървя на два крака, явно въпреки цигарите, аз все така пращя от здраве"...   

Сухата статистика обаче сочи точно обратното - все повече и повече българи напускат този свят в следствие на заболявания на сърдечно-съдовата система, дихателната система, храносмилателната и отделителната система и др. заболявания причинени в частност и от тютюнопушенето. 

И въпреки тази статистика маса народ съзнателно или не явно продължава да избира цигарата пред здравето си...Разбира се обаче тютюнопушенето е и един вид личен избор. Налагането на забраните принуждава пушачите да се борят за правото си да "упражняват" или "практикуват" своят избор на обществените места и в заведенията. Срещу тях застават пък непушачите - "дискриминирани" от тютюневия дим, който явно застрашава тяхното здраве. 

Сигурно можеше обаче да се намери компромисен вариант, който да бъде одобрен и от пушачи и от непушачи. Защото въведената пълна забрана явно ще получи одобрението на непушачите, но ще ощети непушачите - разделителната линия в обществото по тази тема ще остане и занапред, често ще чуваме и наблюдаваме още дискусии по тази тема. Дали пък някой няма интерес от това вниманието ни периодично да бъде ангажирано и занапред с тази тема? И пак продължавам да се питам това ли е най-големият проблем на държавата в този момент?  

Искаше ми се обаче пушачите, а и непушачите да се борят пак така настървено и по други въпроси, които засягат всички ни. Абсурдно ми се струваше цялото това противопоставяне между двата лагера. 

Няма да има коледни надбавки например за пенсионерите. Един, два дена медиен шум, съчетано с роптане, боботене, някой мижав протест, и масово народно възмущение във фейсбук. На третия ден, финансовата мярка очевидно се оказва успешна, защото темата за добавките някак си е изместена от друга по-важна тема, каквато например е тази за тютюнопушенето. Министър Дянков трябва да е доволен, а пенсионерите ако искат да си гласуват и за БКП догодина...

За 13-ти заплати пък вече никой не говори. Нали е криза, нали трябва да пестим. Ок, значи сме "богати" - по-богати и от "най-бедните" гърци, за които сигурно ще има някой бонус отгоре. 

Държавната железница пък стана още по-бърза, но заряза тези дни хиляди по жп-гарите и засили обезлюдяването и западъка на още десетки малки градчета и селца. Тук-там протести, накрая стотици преоткриха автобусния превоз, нищо че ще трябва да се бъркат двойно по-дълбоко в джоба за него. А в действителност защо ли да превръщам проблемите на Мездра в мой проблем? В моя град отдавна не поддържаме взаимоотношения с БДЖ. Който все пак желае да поддържа такива те се случват с цената на едно такси, и преход от 3-4 километра до гарата в Каспичан.

Тези малки проблеми обаче явно не са проблем на повечето българи. И затова ще слушаме и гледаме пушачи и непушачи, които и в следващите седмици и месеци ще продължават да си мерят цигарите, статистиките, изгубените работни места, финансовите загуби, ползите или вредите за народното здраве и пр. Компромисно решение на този проблем едва ли ще видим, но пък за сметка на това е по-вероятно да видим размаханата оставка на Бойко Борисов, което означава, ще споровете около забраната за пешене на обществените места и в заведенията ще продължат в пълна сила и "след края на света"...

Няма коментари:

Публикуване на коментар