сряда, 13 март 2013 г.

Аз искам...Демокрация!

Идват избори! Докато не са почнали още политическите централи (повечето), да ни засипват с програми и обещания, реших да напиша своите искания към тях: Планувах, да си направя една публикация с 10-на искания и да ги посоча, първо, второ, трето...но като взех и да разсъждавам над тях, си отворих много работа :D


Първото от исканията ми е простичко: "Демокрация"!
  
Аз искам Демокрация! В Конституцията, която преди време хората горяха по улиците е записано следното нещо:
 Чл.1 ал. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
    В този смисъл е необходимо, да се спазва разделението на властите, така както е записано в чл. 8 в сега действащата Конституция, а именно, че държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна! Бяхме свикнали в последните години, властта да бъде поверена в ръцете на трима души, а през последните 4 години - в ръцете на 1! Не разбирам и защо, има парламентарна (политическа) квота във Висшия съдебен съвет? Така ли го разбират, там в парламента, "разделението" на властите? 

     Обръщам внимание и на Чл. 11 от Основния закон на нашата страна, когато се надигнат гласове срещу партиите. "Всички партии ВЪН", крещяха също по улиците през последните седмици. С какво ги заменяме тогава? С диктатура на пролетариата? Или просто с Диктатор?

Чл. 11. (1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.
         До голяма степен политическите формации, включително големите такива се капсулираха, превърнаха се в затворена йерархическа структура, където едни и същи хора се въртят в кръг и си сменят само столовете - днеска депутат, утре министър, после шеф на борд, и така докато реши най-после да си харчи парите по Швейцарията например?
    
    Веднъж на 2 или 4 години, политиците "слизат" от планитата, така както Мойсей слиза веднъж оттам веднъж, носейки под мишница "10-те Божи заповеди". Нашите полицити слизат обаче от небесата, я с чувалче обещания, я с кашонче кебапчета, я с тесте банкноти!

       Леви, десни, либерали, националисти? Повечето не правят разлика помежду си! Ако се зачете човек в обещанията и програмите, където пише всичко друго, но не и как ще станат нещата, трудно ще се ориентирате кое е лявото, и кое е дясното в класическия смисъл на думата. Популизмът също е в изобилие! Ще намалим депутатите, ще им орежем заплатите, ще им махнем привилегиите, ще ги накараме да ходят до парламента на две колела и пр. и пр. После обаче да не се питаме, защо се корумпират на втория месец и приемат пари, откъдето им податат.
 
    Иначе според мен е редно държавната субсидия за политическите партии, които си разпределят милиони левове годишно, да бъдат намалени не на половина, както предлагат някои, а да бъдат намалени драстично т.е. сумата да бъде повече от символична. Нали е криза? Или тя не важи за политическите партии? Защото държавата налива пари в 5-6 политически сили, а другите - тези извън парламента, или примерно новосформираните такива се самоиздържат я от членски внос, я от някакви дарения.  Липсва равнопоставеност.    

     В този смисъл партиите са тези, които трябва да се постараят в предизборните си платформи да напишат неща, които са реално изпълними и приложими, посочвайки как ще се случат онези хубави неща, в които ще почнат да ни убеждават след месец! 250 000 нови работни места звучат добре, но как ще бъдат открити? 

     Хубаво беше, гражданите също да се организират в политически движения или партии, но да не повтарят грешките на водещите партии - да обожествяват лидерите си, правейки ги недосегаеми и несменяеми. Всяко стадо се нуждае от пастир, но с времето този пастир се изморява, изчерпва и накрая стадото се изгубва...някъде.

        Протестиращите пък отправиха към политиците близо 116 искания, според Владимир Каролев. Разделиха се на поне три лагера, и вместо в организирано протестното движение се превърна в хаотично, и апетитно за определени политически сили, които се опитаха да яхнат недоволството. Така се стигна до варианта, за включването на  граждани и експерти, в обществени съвети, да отправят едни искания, и да гонят с метли депутатите край парламента. Ако не депутатите, кой очакват, че ще вземе под внимание техните искания? 

     Затова искам повече Демокрация! Демократизиране на партиите, за да можем да ги разграничаваме на леви, десни и т.н. и т.н.. И не на последно място - те да бъдат отворени към гражданите и селяните на тази страна! Тяхната дума да се чува повече, от веднъж на 4 години!

Сигуно има още неща, за които сега не се сещам, но ако се сетя, ще ги допълвам по-надолу! Следващите ми искания ще бъдат оформени в следващи публикации.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар