сряда, 12 юни 2013 г.

Музиката, без която не можех през годините - Част 2 - Грамофонните плочи.

Когато бях много, много по-малък, отколкото съм сега - някъде в началото на 90-та, 91-ва може би година си спомням, че вкъщи имахме един грамофон. Имахме и много грамофонни плочи, като тази, чиято снимка виждате вляво. Преди време се бях поразровил из плочите и намерих тази, но разбира се 99% от тях вече са повредени, надраскани и т.н. поради това, че признавам си - не сме успяли да ги съхраним през годините.
Грамофонните плочи, които някога имахме, бяха предимно с песни на всепризнати изпълнители на българска народна музика, издадени в годините преди 89-та.
Вероятно преди не сме осъзнавали тяхното значение, като фолклорно богатство, което силно ни липсва днес - натикано в ъгъла и задушено от всичко модерно звучащо, което както идва, така и си отива, но къде остава българското - онова автентичното истинско звучене, освободено от всякакъв комерсиализъм?

Спомням си, че имахме плочи на десетки фолклорни изпълнители и групи. Някой път ще се поразровя по-подробно и ще допълня тези редове с конкретни имена. Имали сме и плочи на Лили Иванова разбира се, а също така на Братя Аргирови и много други.

А ето и два видеоклипа на изпълнителят на тракийски народни песни Груйчо Дочев - носител на орден "Кирил и Методий ІІ степен.
Така, до към 1993 г., когато се развали грамофонът и не намерихме нов, си взехме касетофон и преминахме на аудио касетки.  
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар