сряда, 12 юни 2013 г.

Музиката без която не можех през годините. Част І - Въведение.

Погледнете снимката вляво. Съвсем наскоро я мярнах във фейсбук. На нея са показани два предмета с много различно предназначение - аудио касетка и един най-обикновен молив.
В началото погледнах снимката и текста над нея гласящ: Нашите (вашите) деца, никога няма да разберат връзката между тези два предмета. 
За щастие аз - пък и вярвам, почти всички на моята възраст - вече двайсет и шестгодишна, помним тези два предмета и знаем много добре в какво се изразява връзката между тях. 
За тези, които може би не загряват, ще го обясня още сега.

Ако днес имате албум с 12 музикални файла, можете да смените песните с едно щракване на дистанционното, на телефона, на мр3 плеъра и всички най-модерни високотехнологични джаджи, с които се обграждаме в последните години. 
Преди 20-на години например да смениш песента не беше чак толкова лесно. Първо трябваше да поставиш касетката в касетофона и да натиснеш копчето за превъртане. Някой път от съществено значение беше усетът - да знаеш, кога да спреш копчето и след няколко секунди да започне желаната песен, но в други ситуации - въртиш напред, после връщаш назад, после пак напред и накрая оставяш песните да си вървят, докато не дойде редът на така желаната от теб.  
Имаше обаче моменти, когато за нещастие касетофонът се разваляше или пък лентата се затягаше. А сигурно, някои от вас са имали случаи с много бавно или почти невъзможно превъртане на дадена касета. Или когато част от лентата беше "сдъвкана", аз предпочитах да я превъртя на ръка - с молив или химикал, докато не се покаже сравнително добре запазен участък от нея. 
И така в обобщение - когато техниката не можеше да превърти, идваше на ход моливът или химикалът, който идеално съвпадаше с отворите на двете ролки с лента. И като се започне едно въртене, че такааа, докато се извъртят около 135-те метра лента.

Но тази снимка в един момент събуди някои спомени в мен. Първият ми допир с това аудио устройство, беше в началото на 90-те години и по-точно към 1993 г. И ако тогава съм слушал един вид музика, то днес слушам съвсем други неща. Та в един момент превъртях музикалните си спомени с близо 20 години назад и се озовах в някакви смътни спомени, в които стоях край старият ни грамофон, сменяйки плоча, след плоча и играейки си с иглата на това устройство. И ето, че от една нищо и никаква случайно видяна снимка във фейсбук, се завърнах години назад, за да започна едно епично музикално пътешествие, започнало от грамофонните плочи и завършващо към днешна дата с музиката на.....ще видите по-нататък.  

В следващите няколко публикации ще публикувам материали свързани с музиката, която съм слушал през годините и продължавам да слушам и сега!

Няма коментари:

Публикуване на коментар