събота, 31 август 2013 г.

Класика feat.Schiller=Opus 2013

"Schiller" е немски музикален проект на композиторите и продуценти на електронна музика - Кристофър фон Дейлен и Марко фон Шлийфен. Музиката им е съчетание на транс, ембиънт, поп и ню-ейдж звучене. В повечето им албуми участват и гост-изпълнители като Ким Сандерс, Алексадър Велянов, Септембър, Таря Турунен, Ксавиер Найду, Сара Брайтман, Ана Нетребко и др., които внасят музикално разнообразие във всеки студиен проект на групата. 
"Schiller" е основана през 1998 г., като след 2003 г. зад групата стои най-вече името на Кристофър фон Дейлен. 
През 1999 г. излиза дебютен студиен албум групата, който е озаглавен "Zeitgeist" ("Духът на времето"). Големият пробив на музикалната сцена обаче, групата осъществява с вторият си проект - "Weltreise", издаден през 2001 г. Следват албумите "Leben" (2003), "Tag und Nacht" (2005), "Sehnsucht" (2008), "Atemlos" (2010) и "Sonne", издаден миналата година. А на 30.08.2013 г. излезе и новият албум на групата - "Opus". 
Всички досегашни албуми на Schiller са изпълнени с много и разнообразни електронни мелодии, съчетани с добри гост-изпълнения, в които на моменти се долавя прекрасно ехо от Ориента, повлияно вероятно от пътуването на Дейлен през 2000 г. с баща му от Лондон до Пекин.
Но през тези 15 години на своето съществуване, групата успя да се наложи на трайно на музикалната сцена, не спирайки да изненадва почитателите си по-цял свят (най-вече в гераманоезичния), със спираща дъха електронна и релаксираща музика. 

В България най-познати са две от песните на Schiller: "I feel you" и "Lichtermeer"Но искам да се спра най-вече на "Opus" - албумът, който излезе на 30.08.2013 г. Научих за излизането му, буквално преди няколко дни и много се зарадвах, че ще чуя нещо ново от една от определено любимите ми групи. Бях силно впечатлен, че този път са вплетени и класически елементи в албума и наистина чаках да чуя новите музикални композиции. 
Това обаче се оказа един твърде различен албум. В него са съчетани елементи от класическата музика и електронни такива - точно в стила на групата, които могат да се чуят в досегашните й албуми. Бих казал, че определено ми харесват композициите "Desert imperia", "Gymnopedie №1", "Swan lake", "Solveig`s song" и др. 
Началото на албумът - отварящата композиция, този път е лишена от гласовото приветствие, което те въвежда в поредното музикално пътешествие на групата. Въпреки това, "Exposition" e бавна, грандиозна и величествена, напомняща някои композиции на Вангелис. Разбира се, не искам да правя веднага асоциации и препратки към други музиканти, но въведението ми допада. 
В този албум се усеща липсата на поп-парчето, каквото например беше през миналата година "Sonne", в изпълнение на Unheilig. Композициите се състоят от бавни и повтарящи се мелодии, които на моменти могат да доведат слушателя до отегчение, или най-малкото да го накарат да превключи на следващия track, в желанието си да усети някаква силна динамика в звученето. 
Въпреки това, приятна изненада са интерпретациите на двете класически пиано-изпълнения - "Gymnopedie №1" дело на френския композитор Ерик Сати (1866-1925) и "Rhapsody on a theme of Paganini" от Сергей Рахманинов (1873-1943) пресъздадени в този албум от френската пианистка Хелене Гримауд. 
Силен момент в албума е и "Swan lake" (Лебедово езеро), с участието на Албрехт Майер (обой). Красива и нежна мелодия, в която контрастират ударни електронни барабани и обоя, прокрадващ се помежду тях. Изведнъж композицията почти утихва и сякаш спира, при което се възобновява още по-ударно, докато най-накрая остава само основната мелодия, изпълнявата от Майер. 
Руското сопрано Анна Нетребко изпълнява "Solveig`s song", написана от норвежкият композитор, пианист и диригент Едвард Григ (1843-1907). Изпълнението й е брилянтно, а включването на електронните елементи в композицията й придават величественост, което те кара да настръхнеш, докато й се наслаждаваш. 
В останалите мелодии от албума класическите елементи, отстъпват на традиционното за Schiller звучене - бавни и често повтарящи се ембиънт релаксиращи мелодии. Да си призная, сякаш имах по-големи очаквания за повече класически композиции в този албум и точно поради тази причина го очаквах с нетърпение. 
Мога само да предполагам, дали албумът, нямаше да е още по-силен, ако фон Дейлен беше изчакал с издаването му още поне година, за да има достатъчно време да го обогати с още класически мелодии? 
С едно изречение - албумът е сравнително добър и сполучлив, но можеше да бъде още по-добър. Затова, на базата на моите скромни аналитични и слушателски възможности, бих му дал 3 и половина от 5 звезди. 
Както винаги албумът иначе се състои от два диска, като във вторият са включени някои вариации на някои от композициите от първия диск. В Германия се предлага и още по-луксозно издание, съдържащо 4 диска с оригиналните изпълнения на класическите композиции включени в стандартното издание, на Чайковски, Ерик Сати и др. 

Списък с песни: SCHILLER - "OPUS" (2013)
CD 1
1. Opus: Exposition
2. Desert empire
3. Gymnopédie no. 1 (with Hélène Grimaud)
4. Swan lake (with Albrecht Mayer)
5. Solveig's song (with Anna Netrebko)
6. Twentynine palms
7. Promenade
8. El cielo
9. Rêverie
10. Imperial valley
11. Sunrise way
12. In paradisum
13. Rhapsody on a theme of paganini (with Hélène Grimaud)
14. Opus: Reprise
CD 2
1. Desert empire: Variation
2. L'horizon
3. Gymnopédie no. 1: variation (with Diana Tishchenko)
4. Bermuda dunes
5. Indian canyons
6. Swan lake: variation (with Albrecht Mayer)

7. Imperial valley: variation
8. L'horizon empire

Класации:
Германия - 1
Швейцария - 6
Австрия - 10


През първата седмица след излизането на албума, са продадени повече от 32 000 копия, което е с 6000 копия повече, отколкото са продадени през първата седмица от пускането на предишният албум на групата - "Sonne". През втората си седмица в класациите, албумът заема 2-ро място в Германия, 25 в Швейцария и също 25-то в Австрия. Продажбите му спадат до 27 000 копия, което прави 59 000+ към 21.09.2013 г. Албумът придобива златен статус в Германия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар