понеделник, 2 септември 2013 г.

Новопазарци в "Тутраканската епопея" през 1916 г.

Всяка година край военното гробище в тутраканското село Шуменци се отбелязва годишнината от бойната епопея, разразила се на това място в началото на септември 1916 г.

След Първата национална катастрофа, последвала края на Междусъюзническата война през 1913 г., Южна Добруджа остава в пределите на Румънското кралство, което полага неимоверни усилия, за да укрепи новозавладените територии. Тутракан е превърнат в изключително добре укрепена крепост - 15 форта, две отбранителни линии, землени и бетонни укрепления,  оръдия, картечни гнезда и телени заграждения. Близо 40 000 румънска армия се установява в крепостта, готова за отбрана в случай на нападение от българска страна. 

Само две години по-късно България получава шанс за реванш - страната се включва на страната на Тройния съюз в Първата световна война, избухнала на 28 юли 1914 г. 

На 23 септември 1915 г. в страната е обявена мобилизация, а на 14 октомври същата година е обявена война на Сърбия.  

Повечето мобилизирани новопазарци са включени в частите на 4-та Преславска пехотна дивизия - част от Трета българска армия, а в навечерието на войната с Румъния в Нови пазар е разквартирувана Първа Софийска дивизия. 

На първи септември 1916 г. България обявява война на Румъния. Трета българска армия под командването на ген. Стефан Тошев, наброяваща 55 000 души, има за задача да завладее Тутраканската крепост, защитавана от 40 000 румънски гарнизон. 

Атаката на крепостта започва на 5 септември сутринта, като в решителния щурм участват силите на Четвърта Преславска дивизия под командването на генерал-майор Пантелей Киселов. До края на деня основните укрепени позиции са превзети. Българската атака продължава и на следващия ден, когато румънската армия се предава.

В плен попадат 450 офицери, 28 000 румънски войници, заедно с голямо количество военно снаряжение. 

В битката загиват близо 8 000 български, румънски и немски бойци. В тяхна памет, през 1917 г. е построен Мемориален комплекс, където са положени костите на хилядите загинали войници и от двете страни на фронта. 

В "Алеята на славата", изградена в Мемориалния комплекс, на 60 стели са изписани имената на близо 1800 български войници и офицери. Сред тях е и плочата с имената на загиналите от Новопазарско: 

Към тези имена в паметната стела трябва да се добавят в близкото бъдеще и имената на загиналите при Тутракан:


Нови пазар:
1. Йордан Данев Мирчев
2. Мехмед Садулов Татар

с. Жилино:
1. Георги Желязков Василев
2. Иван Желязков Василев

с. Зайчино Ореше:
1. Георги Тодоров Георгиев
2. Димитър Иванов Фудалов

с. Избул:
1. Спас Тошев Димов

с. Мировци:
1. ефр. Стоян Христов Рачев/Ганчев
2. Цанко Христов Рачев
3. мл. подоф. Колю Петков Хаджипенчев 
4. ефр. Йордан Михалев Парашкевов
5. Иван Христов Колев

с. Стан
1. Кръстю Стоянов Кънев 

с.  Тръница
1. Добри Георгиев Железов

Данните, касаещи имената на незаписаните в паметните стели в "Алеята на славата"  в Мемориален комплек - Военна гробница-1916"  тези имена взети от книгата на Георги Гроздев и Георги Златков - "Нови пазар", издадена през 1983 г., на Христо Петков Христов - "Село Мировци в спомени и документи", издадена през 2005 г. и на Димитър Борисов Димитров - "Село Мировци", издадена през 2004 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар