Enigma - The Screen Behind the Mirror 2000


 The Screen Behind the Mirror (в превод "Екранът зад огледалото") е четвъртият студиен албум на култовия музикален проект от 90-те години на миналия век - Енигма. 
След MCMXC a.D. (1990), The cross of changes" (1993) и "Le roi est mort, vive le roi!" (1996), на музикалния пазар през януари 2000 г. се появява и албумът "The screen behind the mirror". 14 години по-късно този албум стана част и от личната ми колекция с албуми на групата. 

"Екранът зад огледалото" е един от най-любимите ми албуми на Енигма. Когато го чух в интернет за първи път през 2008 г. бях смаян. Трудно е с думи да се опише, онова, което чувствах, докато слушах песните от този албум. Наистина не бях слушал дотогава, нещо толкова силно и запомнящо се музикално творение. Спомням си как пусках отново и отново заглавната песен в албума. После преслушвах по няколко пъти и останалите. В следващите редове ще се опитам да представя всички песни от албума. (Целия албум може да слушате и ето тук.)

"The Gate" е отварящата композиция в "The Screen Behind the Mirror" . В началото се създава усещането, че тази мелодия идва от тъмните дълбини на Космоса. И действително, с енигматичния си глас Елизабет Хютън допринася за това усещане, цитирайки астрономически факти за четвъртата планета от Слънчевата система - Марс. Изведнъж величествено и грандиозно зазвучава семпъл от Кармина Бурана.... Започва "Push The Limits"...

"Basic instincts, social life
Paradoxes side by side
Don't submit to stupid rules
Be yourself and not a fool
Don't accept average habits
Open your heart and push the limits
O Fortuna..."The Gravity of love" е третата музикална композиция, изпълнявана от Рут-Ан Бойл. В песента отново зазвучава семпъл от кантата Кармина Бурана на Карл Орф. Тази комбинация от мощния вокал на Рут-Анн и Кармина Бурана съчетана с тежък електронен саунд я прави истински шедьовър. 
Клипът към песента също е интересен и провокативен.  


"Smell of Desire" успокоява темпото натрупано от предходните две музикални композиции. Звучат флейти шакухачи, грегориански песнопения, семпли от песните "Mea culpa" и "Sadeness reprise", женски шепот в края. 

В петата песен - "Modern crusaders" дебютира и Андрю Доналдс. И тук отново звучи кантата Кармина Бурана. Песента е силна и много надъхваща: 
      Stand up, join us, modern crusaders alive
We have the power who'll face the future
Cause we are the fighters
Just fighting for our fights

"Traces (Light and Weight)" е може би най-тъжната мелодия в дискографията на Енигма. В нея се чуват звуци от паленето на клечка кибрит, капещи капки вода, биене на камбани, а също и приглушен женски плач. 

Заглавната песен в албума - "The Screen Behind The Mirror" отново връща слушателя към звученето на "Sadeness Part I), като тук в допълнение се преплитат вокалите на Андрю Доналдс и Рут-Ан Бойл, които пеят части от текста на "Gravity of Love". Това е и любимата ми песен от този албум.

"Endless Quest" започва с тежко звучене на барабани и флейти шакухачи. Звучат и китарни сола изпълнявани от Йенс Гад. Преходът към следващата мелодия - "Camera obscura" напомня хаос, примесен с звуци от тежко дишане.

"Camera Obscura" e  с продължителност минута и половина, но връхлита мощно с вокалите на Андрю Доналдс от песента "Modern crusaders" звучащи обаче в обратен ред, следвани отново от кантата Кармина Бурана. 

Постепенно в края на песента темпото се успокоява и започва "Between Mind and Heart" изпълнявана от Михаел Крету и Сандра: 
текст:  
It's hard to find the balance when you are in love.
You're lost in the middle cause you have to decide between mind and heart.
Heart is the engine of your body but BRAIN is the engine of your life.
Between mind and heart...

"Silence Must be Heard" е последната песен от албума "The Screen Behind The Mirror". Тя е изпълнявана отново от Рут-Ан Бойл. 
"Е4" завършва с звученето на познатия от предходните албуми енигматичен Рог.
 Списък с песни:

1."The Gate"  
2:04
2."Push the Limits"  
6:26
3."Gravity of Love"  
3:58
4."Smell of Desire"  
4:57
5."Modern Crusaders"  
3:50
6."Traces (Light and Weight)"  
4:11
7."The Screen Behind the Mirror" 
3:58
8."Endless Quest"  
3:06
9."Camera Obscura"  
1:27
10."Between Mind & Heart"  
4:09
11."Silence Must Be Heard"  
5:19

По данни от Уикипедия от албума "The Screen Behind The Mirror" са продадени около 5 млн. копия в световен мащаб. Той е сертифициран като златен в Канада, Германия, Холандия, Норвегия, Швеция, САЩ и Швейцария, а във Великобритания е сертифициран като сребърен. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Късноантична крепост край село Войвода (Новопазарско)

За един по-добър свят: Kids United