На фестивал в гр. Бреаза, Румъния

Сградата на кметството в Бреаза
Румънския град Бреаза се намира в подножието на Карпатите на 43 км северозападно от Плоещ. Не са далече и курортните селища в планината - Бущени и Синая. От другата страна на Карпатите на 69 км. е и гр. Брашов.  За първи път за Бреаза се споменава в документ от 1503 г. Днес градът е с население от около 15 000 души. Основно препитание за жителите му е селското стопанство, но географското му положение благоприятства и развитието на туризма. 
В Бреаза се намира и Висшия военен колеж "Димитрие Кантемир. 

Поводът по който имах възможността да отида в Бреаза беше 10-тото издание на Международния фолклорен фестивал "CalaBreaza", който се проведе в дните 14-17 август 2014 г. 

Във фестивалната програма взеха участие фолклорни състави от Босна и Херцеговина, Италия, Полша, Румъния, както и танцов състав "Луди млади" при НЧ "Христо Ботев-1872" гр. Нови пазар с ръководител Тодор Ганчев, които взривиха многобройната публика със своите танци.   


Освен това на сцената пред кметството в продължение на часове се изявяваха именити румънски изпълнители като Ирина Логин, Георге Турда,  Николета Буга, Елизабета Тургу, Мариа Кобану и Стелиана Сима.
Фестивалната сцена

Коментари

Популярни публикации от този блог

Късноантична крепост край село Войвода (Новопазарско)

За един по-добър свят: Kids United