петък, 5 септември 2014 г.

Новопазарци в листите за 43-тото Народно събрание

Предизборната кампания за парламентарните избори на 5-ти октомври официално стартира. В 30-ти МИР Шумен за разпределението на общо 6 мандата ще се състезават кандидатите на 25 партии и коалиции. Техният брой е 152 души.  

В няколко от листите на партиите и коалициите, като кандидати за народни представители в 43-тото Народно събрание участват и няколко новопазарци като всички са поставени на почти неизбираеми места. Единственият шанс кандидат-депутат от Нови пазар да попадне в парламента е като се възползва от преференциалният вот, но шансовете за успех изглеждат по-скоро теоретични. 

В листата на ПП "ГЕРБ" под номер 10 е поставен новопазарецът Христо Нисторов Николов, който е и най-назад от всички новопазарци в партийните листи. На парламентарните избори през 2013 г. ГЕРБ получиха 1399 гл., а година по-късно получиха 848 гл. в изборите за Европейски парламент.

Партия "Атака" е включила в своята листа Иван Йосифов Стоянов, който е учител в СОУ "Васил Левски" гр. Нови пазар. На парламентарния вот през 2013 г. партията е получила 6% от гласовете в областта. Година по-късно "Атака" получи едва малко над 100 гласа в Нови пазар, което е приблизително 2,45%. 

Рангел Драгомиров Рангелов е на второ място в листата на НДСВ. В момента той е общински съветник от групата на "Обединени за Нови пазар" в местния парламент. На трето място е поставен кметът на с. Мировци Валентин Добрев Кръстев.

На изборите през 2013 г. НДСВ се яви в коалиция с партията на Касим Дал под наименованието "Център - свобода и достойнство", като успя да се пребори за 2883 гл. или около 3,3% от гласовете в област Шумен. 

Кметът на община Нови пазар Румен Панайотов е на трето място в листата на АБВ. Той се включва за втори път в своята политическа кариера в битката за парламента. През 2001 г. новопазарският градоначалник участваше под номер 10 в листата на "Коалиция за България", но след 2003 г. настъпи разрив в отношенията му със социалистическата партия. На европейските избори преди 4 месеца АБВ получи 193 гласа или точно 4% от гласовете на новопазарци. Очакванията са, че той, и кандидатът в листата на БСП - Георги Сашев Георгиев, ще се борят за гласовете на левите избиратели в Нови пазар.


Георги Сашев Георгиев (26 г.) е поставен на 4-то място в листата на Коалиция "БСП - Лява България"  Това е второто негово явяване в партийна листа - през 2011 г. беше сред кандидатите за общински съветници в листата на БСП в Нови пазар. Георгиев владее 3 езика, получил е образованието си в Гърция, а към настоящия момент работи в сферата на земеделието. 

На изборите през 2013 г. БСП получи 2413 гл. в Нови пазар. Година по-късно на евровота партията получи 872 гл. (18,2 %). 

Предизборната кампания тепърва започва. А точно след един месец предстои да разберем кой какво е спечелил или загубил от участието си на тези избори. 

(Вероятно е в някои от партийните листи да има и други новопазарци, но не успях да разпозная други, така че ще бъда благодарен ако ме информирате за такива имена на новопазарци в тях. Не разполагам и със снимков материал на описаните по-горе кандидати, освен само на Георги Георгиев и Румен Панайотов, който съм публикувал.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар