Първи фолклорен фестивал "Автентични ритми" се състоя в гр. Нови пазар (18.10.2014)

Първото издание на фолклорния фестивал "Автентични ритми" 2014 се проведе в почивния съботен следобед на 18-ти октомври. Инициативата за провеждането му е на Тодор Ганчев - ръководител на танцов ансамбъл "Луди млади" и танцова формация "Темпо" при НЧ "Христо Ботев-1872" гр. Нови пазар. Идеята е, любителските клубове за народни танци от региона да демонстрират и популяризират националното ни богатство - българския народен и автентичен танцов фолклор.
Фестивалът се провежда със съдействието на: НЧ "Христо Ботев-1872", закусвалня "Грийн", "Къневи Агротур ЕООД", фирма "Ели-Румяна Георгиева ЕТ", Тенчо Тенев и групата на общинските съветници от БСП-Нови пазар. 
Всички участници получиха пита, грамота и сувенири. 

Участие в "Автентични ритми" 2014 взеха следните състави:

1. Танцова формация "Темпо" при НЧ "Христо Ботев-1872" гр. Нови пазар.
Формацията е създадена през 2009 г. като в нейния състав през годините са преминали около 100 танцьора. Освен всички танци от фолклорните области на България, за сценичните изяви съставът използва и автентичните народни хора от нашия край. "Темпо" има много участия, както в страната, така и в чужбина, като например: участие в международен фолклорен фестивал в гр. Болу, Република Турция, в национални фолклорни конкурси и фестивали, като тези в Копривщица, гр. Суворово и др. Носители са на множество награди и грамоти.

2. Фолклорен танцов клуб "Български ритъм" гр. Долни чифлик и гр. Обзор. 
Ръководители на танцовия клуб са Пламен Йовчев и Христина Сотирова.

3.  Клуб за народни хора "Веселие" при НЧ "Светлина-1904" с. Белоградец, община Ветрино.
Клубът е създаден през 2011 г. с идеята да се сформира колектив, който да прави т. нар. "фолк-фитнес" за релакс и тонус, да убият скуката и за срещи с приятели. Постепенно желаещите да танцуват се увеличават, стигайки към днешна дата до 30 души. 
Носители са Поощрителна награда в категория "Любителски клубове за народни хора" от фестивала "Като жива вода" гр. Суворово, сребърен медал от V-ти фолклорен фестивал "От Дунава до Балкана" 2012, с. Борово, а през тази година получават второ място отново в Суворово на фестивала "Като жива вода". 

4. Фолклорна формация "Омая" към НЧ "Асен Златаров" кв. Дивдядово, гр. Шумен. 
Художествен ръководител на формацията,
 която е създадена през 2010-та година, е Димитрина Узунова. 

5. Клуб за народни хора "Ветринско настроение" при НЧ "Просвета-1905" с. Ветрино.
Ръководител на състава е Тодор Ганчев. Носители са на златни медали и специални награди на фестивали и конкурси провели се в градовете Свищов, Балчик и др.

Фестивалът завърши с народни хора, които се извиха 
на площад "Оборище" в  центъра на Нови пазар. 
Видео:

Коментари

Популярни публикации от този блог

Късноантична крепост край село Войвода (Новопазарско)

За един по-добър свят: Kids United