вторник, 21 октомври 2014 г.

За "преговорите" между ГЕРБ и БСП за съставянето на коалиция

От седмица насам текат преговори между ГЕРБ и останалите политически сили за съставянето на управленска коалиция. След края на консултациите с дадена политическа сила, около една трибунка в Народното събрание се нареждат представителите на ГЕРБ в лицето на Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, а от другата страна - представителите на политическата сила с която са се водели тези разговори. 
И се започва с нещо от този сорт:
 "по точка 1,2,3 постигнахме съгласие, ама по точка 4,5,6 не се разбрахме. По 7,8,9 се договорихме че трябва да работим в дадена насока, а по точка 10 - пак не се разбрахме. В крайна сметка по 14 от общо 18 точки се разбрахме, а по другите 4 - не. Следователно можем да си партнираме с партията "Х", чиито представители в парламента ще дават подкрепата си за политики, които са определящи за бъдещето на страната."  
Какво пише след т.1,2 или 18 обаче така и не става ясно на зрителите, защото се говори най-общо. Например, след разговорите между ГЕРБ и БСП стана ясно, че червените и ГЕРБ са постигнали общо съгласие по 4 от приоритетите на най-голямата политическа сила: съгласие за евроатлантическата ориентация на страната, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвеститорите, влизането в европейския банков съюз, създаване на единен енергиен европейски съюз и за възстановяването на доверието на ЕК и плащанията по европрограмите...
В същото време двете партии не постигат общо съгласие по 8 точки: финансова и данъчна политика, енергетика - АЕЦ "Белене" и цената на тока, сектор "Сигурност", реформите в образованието и здравеопазването, пенсионната реформа и политиката по доходи и пенсии. 
Сценарият е е един и същ и се повтаря след края на всеки преговорен етап с дадена политическа сила, който продължава от 4 до 7 часа - представителите на двата преговорни екипа цитират едни точки, все едно четат "лексикон", каквито определения дадоха някои политици, и всичко приключва. 
Така водените преговори на нивото на което се провеждат - (в случая между ГЕРБ и БСП) без участието на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, от една страна, и без участието на Михаил Миков - от друга, създават неприятното усещане, че от телевизионните екрани ни представят един политически театър, а истинските разговори за съставянето на коалиция се водят някъде другаде. 
Аналогиите, които се правят с "Голямата" коалиция в Германия изглеждат напълно несъстоятелни, защото преговорите там продължиха не една-две, а цели 5 седмици и завършиха с подписването на документ от 170 страници.
Направих си труда да хвърля един поглед в предизборната програма на ГЕРБ, която се състои от 63 страници. Десет от точките, описани като "целите пред нас", започват с думите: да (дадем, мобилизираме, очертаем, направим, използваме, създадем, гарантираме и спазваме). Като цяло, програмата на ГЕРБ описва по-скоро философията на едно тяхно управление, но не е лишена от конкретика, защото са описани мерки и предложения, които ще бъдат облечени законодателно. Горе-долу по същия начин е съставена и програмата на БСП, според която БСП е: "партия на социалистическия идеал", "народна партия", "програмна  партия" и т.н. 
В крайна сметка, двете най-големи по присъствие в 43-тото Народно събрание се срещнаха за някакви си 4 часа, за да цитират накрая едни 18 точки, по които имаха или по-скоро нямаха постигнато съгласие. Но доколкото виждам съставът на 43-тото Народно събрание, не мисля, че по време на едни разговори за съставянето на бъдещото управление на страната, за повечето от политически сили най-важното би било да постигнат общи допирни точки по едната или другата предизборна платформа.
Когато приключиха разговорите за формирането на прочутата "Тройна коалиция" през 2005-та година, не след дълго стана ясно, че споровете между трите политически сили не се въртяха около едни 10-15 точки написани на едно листче. Ключът за постигането на съгласие за формирането на коалиционното правителство тогава, се оказа една простичка формула за разпределянето на управленската баница - 8:5:3. Каква ще бъде управленската формула през 2014-та година? Може би скоро ще разберем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар