Революция в БСП = успокояване на редиците

Нямаше да си нарушавам петъчното спокойствие, за да публикувам нов коментар в блога, ако не бях прочел, че дългоочакваните промени в БСП вече са факт. 
През вчерашния ден прочетох някои заглавия във вестниците, които сочеха, че 7-ми ноември щял да бъде чудесен ден за революция в БСП. Е, днес, на тази дългоочаквана дата единственото, което се случи, че дългоочакваните "промени" всъщност са били необходими, за да се успокоят партийните структури на БСП. 
Ако трябва да бъда откровен, очакванията ми, че революция в БСП може все някога да има, се изпариха в периода 2010-2012-та година. Някъде от тогава вече не очаквам нищо по-интересно или съществено да се случи по върховете в партията. 
Когато през 2014-та година Сергей Станишев си замина за Брюксел, за да отстъпи мястото си на Михаил Миков, вече беше без значение, защото моментът, когато тази промяна на върха трябваше да се случи и когато щеше да има много по-силен ефект върху  партията, беше през есента на 2009г.
Промените, които днес председателят на НС на БСП е предложил, показват липсата единствено на желание за някакви съществени промени в партията, защото смятам, че след поредната изборна катастрофа моментът беше настъпил не за поредните повърхностни имитации на промени, а за дълбоки и разтърсващи такива. Вместо това, промените които Миков предлага са ето такива:
1. Изпълнителното бюро се намалява от 21 на 18 члена, като от него отпадат Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Ангел Найденов. Няма нито едно ново предложено име в този състав, вместо това всички останали си запазват или разменят позициите и отговорностите. 
2. Антон Кутев например нямало да бъде вече медиен секретар, но щял да поеме организационната работа на Дъбов. На парламентарните избори преди месец, Кутев беше водач на листа в Силистра, където БСП финишира на трето място с резултат 13,09 % и 8015 гласа. След разпределението на мандатите обаче, той не успя да финишира в парламента. Така, Кутев ще има достатъчно време да се занимава с организационната работа в партията, след като досега отговаряше за медийната политика в нея.
3. Георги Пирински оставал в Изпълнителното бюро, но вече нямало да бъде зам. председател - ах, каква загуба, каква промяна...Новия зам. председател ще бъде Бойко Великов, който все още е шеф на позабравената структура "БОРКОР". 
По-нататък е излишно да коментирам, кои са секретари - Вигенин, Кутев и Станислав Владимиров. Името на последния пък изобщо нищо не ми говори...
Пак през последните дни с  изумление прочетох, че БСП била пред фалит. Е, как няма да е, като само в партийната централа на щат се водели към 137 души, 30 от които били счетоводители. Членовете на ИБ пък ди докарвали на месец почти по една депутатска заплата отгоре - поне да си я бяха заслужили. Вярно, преди около месец НС на БСП одобрил решение за частични икономии и намаляване на щатни бройки, но това едва ли ще доведе до нещо съществено и значимо. 
Лошото е, че след една година идват местните избори, а партийното ръководство не си е направило необходимите анализи, както и не си е взело поуките, от поредните няколко катастрофални изборни несполуки след 2009-та година. Като че ли БСП не е олекнала наполовина и то още по-драматично след загубата от 2009 г.? Някой от ръководството на партията дали си дава сметка, че какъвто и да бъде резултата от управлението на "четворката", която днес встъпи на власт, доверието на мнозинството български граждани няма как да се върне в БСП, когато партията - иначе лява на хартия, но на практика, проявяваща се като неопределена в период на управление, извършва вместо дълбоки и смислени промени - само имитира такива.  

Коментари

Популярни публикации от този блог

Късноантична крепост край село Войвода (Новопазарско)

За един по-добър свят: Kids United