Посещение на делегация от МИГ "Нови пазар-Каспичан" в град Монсон, Испания (Първа част)

Изглед към Монсон
В дните от 13-ти до 17-ти декември 2014 г. делегация от общините Нови пазар и Каспичан, включваща представители от екипа и управителния съвет на МИГ Нови пазар-Каспичан", общински съветници и местни лидери посети град Монсон (Monzón), намиращ се автономна област Арагон (Испания).
Посещението се извърши съгласно графика за дейностите на "МИГ Нови пазар-Каспичан", които включват обучение на екипа, управителния съвет и местни лидери с цел обмяна на опит, добри практики и знания с други местни инициативни групи от страните членки на ЕС, които са значително по-напреднали в прилагането на подхода "ЛИДЕР". По същия модел работят и останалите МИГ-ове на територията на страната. 
За мен това беше първо посещение по такъв повод, като в крайна сметка останах с много добри впечатления. За първи път имах възможността да получа повече информация за функционирането на малкия и среден бизнес в една чужда страна, осъществен по линия на проекти чрез МИГ "Седер сона ориентал де Уеска".
Домакините, в лицето на г-н Хиан Хосе Сантистеве, председател на МИГ "СЕДЕР" и г-жа Соня Бастинос Бордас - управител на МИГ-а бяха неотлъчно с българската група и ни посрещнаха много добре, проявявайки отзивчивост и любезност през цялото време на посещението ни. 
Всяка година МИГ "Нови пазар-Каспичан"  извършва по едно такова обучение, което се осъществява след провеждане на обществена поръчка след публична покана. Този път спечелият организатор предложи посещението на бъде в Испания, в район близък до нашите условия - град Монсон е с население от близо 18 000 жители, той е предимно земеделски район и е отдалечен на 200 км. от най-близкото пристанище (Барселона). 
Крепостта в Монсон
Монсон е едно градче, което оказа се е притежава едно изключително интересно минало в исторически план - нашата група имаше възможността да посети една масивна крепост издигаща се над градчето, построена през Х-ти век от арабските нашественици, а после преминала в ръцете на рицарите-тамплиери до ХІV-ти век, след което градът се превръща в нещо като неофициална столица на областта, поради честото пребиваване на кралете там. С проект финансиран по линия на "МИГ Седер сона ориентал де Уеска" е извършено частично възстановяване на сградите във вътрешността на масивната крепост
В момента властите разработват усилено нови планове за привличане на туристи, като целогодишно осъществяват редица исторически възстановки, които привличат всяка година хиляди туристи в крепостта. Първите възстановки на архитектурния облик на самата крепост се осъществяват още през 1837 г.
По-късно към края на посещението имахме възможността да се срещнем и кмета на града г-жа Роса Ланау, която направи презентация за Монсон. 
Докато обикаляхме из градчето ми направи впечатление, че улиците му са в почти изцяло завършен вид - от бордюр до бордюр, а чистотата е на много високо ниво. В същото време жителите са усмихнати и приветливи. Скъпичко е, а оказа се, че ДДС например там е 21%, и хората са настръхнали от постояното стягане на коланите. Безработицата сред младите обаче е голям проблем за страната и Монсон не прави изключение.
Една от централните улици в Монсон

Кметството в гр. Монсон

Следва продължение...

Коментари

Популярни публикации от този блог

Късноантична крепост край село Войвода (Новопазарско)

За един по-добър свят: Kids United