вторник, 30 декември 2014 г.

Крепостта в Монсон, обл. Арагон (Испания).

Крепостта над град Монсон, област Арагон (Испания) е построена през по време на управлението на арабската династия Бану Худ, управлявала северна Испания в периода 1039-1110 г. През 1089 г. обаче арагонската армия на Санчо Рамирес завладява крепостта, а в 1143 г. тя преминава в ръцете на орденът на тамплиерите, които я разширяват и преустройват. 
Извисяващата се крепост над град Монсон
През следващите десетилетия тук често пребивава крал Хайме І Завоевател (1213-1276г.), поради което се приема, че градът е бил  нещо като неофициална столица на Арагон до ХVІІ в. Крепостта никога не е била превземана с военна сила. Едва в началото на  ХІV в., когато след събитията във Франция, където започва гонитба на тамплиерите, последвана от конфискация на тяхното имущество, тамплиерите в Испания се затварят през 1309 г. в замъка в Монсон и в продължение на 9 месеца се защитават от войските на крал Хайме ІІ. В крайна сметка обаче те изчерпват своите хранителни запаси и се предават. След проведения процес срещу тях обаче повечето са оневинени.   
Изглед от Крепостта към град Монсон.
 На тази площадка са се изпълнявали
смъртните присъди почти до края на 19-ти век. 
Един от двата входа водещи към вътрешността на крепостта
Днес, властите в Арагон разработват нов туристически план, който да възвърне някогашният облик на крепостта. От няколко години насам, в Монсон се провеждат шествия и възстановки на събития свързани с историята на крепостта. Само през тази година са били проведени 14 мероприятия, които са привлекли хиляди туристи и посетители от цяла Испания, както и от много европейски страни.    
Специфичното разположение на крепостта е възпрепятствало
нейното превземане през вековете.


Няма коментари:

Публикуване на коментар