петък, 23 януари 2015 г.

Посещение на МИГ Нови пазар-Каспичан в град Монсон, Испания (трета част)

Посещение на МИГ Нови пазар-Каспичан в град Монсон, Испания (първа част)

Посещение на МИГ Нови пазар-Каспичан в град Монсон, Испания (втора част)

На изток от Монсон се намира селцето Албелда. Там посетихме посетихме едно предприятие за обработка на месо. Там ни очакваше собственикът на предприятието, който ни заведе да разгледаме производствените линии. Оказа се, че бизнесът отново е с дългогодишна семейна история - цялото му семейство е въвлечено в работния процес. 
Направи ми впечатление, че с обработката на месо се занимават преди всичко млади хора. На въпрос, как успява да ги обучи и задържи за постоянно да работят една не толкова лесна за един млад човек работа, собственика ни отговори, че освен заплата от 1500 евро на месец, те получават и допълнителни бонуси през годината. 

В Монсон посетихме също така и "Crearium" център, който е притежание на едно младо момиче решило да остане,  да се развива и живее в малкото градче. В този център се събират и творят предимно креативни млади хора, които сами иначе не биха могли да осъществят своите идеи. Креариум е място, където се правят изложби, провеждат се обучения, а също така и се работи с деца, които се събират в нещо като клубове по интереси. Такива центрове има на много места в Испания, а МИГ "Седер" спомага за осъществяването на този в Монсон.

С управителката на центъра
В Монсон имахме възможността да посетим един огромен макет на "Рождество", изложен под едно голямо хале в центъра на Монсон. Идеята за това събитие всъщност възниква още през 60-те години и е по идея на едно 12 годишно момче. С годините, това изложение на повече от 5000 фигурки и макети, които пресъздават различни библейски събития, случили се преди 2000 години в Близкия изток се разраства и превръща в традиция за града. За мащабността на това изложение може да се уверите и от видеото по-долу:

1 коментар:

  1. It is a great pleasure going through your site because I love your every post. That's why I have bookmarked your site to check out new stuff from you. Thanks for sharing ...

    ОтговорИзтриване