вторник, 3 февруари 2015 г.

Някои размисли за БСП

През изминалия уикенд, докато превключвах каналите на телевизора се натъкнах на прякото излъчване на семинар на БСП в Пловдив. Тъкмо даваха изказването на Сергей Станишев. Гледах го малко, но по едно време нещата, които изприказва ми дойдоха в повече и превключих на друг канал - Планета, където Преслава пееше дуета си с Фики. 
През целия уикенд, наред с новините от поклонението пред тленните останки на президента Желю Желев излизаше и по някой друга новинка, пръкнала се от форума на червените в града под тепетата. 
Доколкото разбрах от медиите, форумът в Пловдив е бил организиран от Партията на европейските социалисти, чийто лидер е Станишев. В него е участвал елитът на БСП - депутати, Изпълнително бюро, Младежко обединение, областни председатели, кметове, коалиционни партньори и др. Темата на семинара е била "Предизвикателствата пред лявото и България през 2015 г." като в отделните дискусии са били коментирани и темите за медийното присъствие на партията, управлението на ГЕРБ+ и др. Една от целите на семинара вероятно е била да се започне нещо като неофициална подготовка за местните избори през есента. 
Само преди 4 месеца, БСП беше бита като бръшлян чувал на парламентарните избори, получавайки най-ниската си подкрепа от 25 години насам. Последната парламентарна победа на партията е от преди 10 години, през 2005 г. Основна заслуга за тази победна суша се дължи основно на същите хора, които този уикенд, чертаеха пътищата пред Левицата в България през 2015 г. 
За съжаление, БСП и нейното ръководство, не са си взели поука от последните поне 5-6 години. Станишев говори 40-на минути все едно не е бил председател на партията, все едно не е бил и министър-председател. Той сякаш си е стоял в европарламента, и изведнъж е решил да дойде, за да  налее акъл на съпартийците си, как да подходят, за да спечелят изборите есента.
Например Станишев каза, че от 1997 г. БСП не е имала управленски провали. Ако това е така, защо тогава през 2009 г. избирателите наказаха червените с 40, а през 2014-та с едва 39 депутати в парламента?  
Преди него пък видях да говори Янаки Стоилов, който четеше нещо написано и говореше на моменти неразбираемо и неясно, служейки си с едни терминологии и пр. А на изказването на Миков изобщо няма да се спирам. 
Странно ми изглежда една партия, която губи избори след избори, да получава акъл от основните виновници за тези загуби? Някои хора в партията дори смятат, че тя ще възкръсне като феникс, така както това се е случило през 1999 г. по време на местните избори, но сякаш са далеч от истината. На други пък им се привидяха задаващи се на хоризонта предсрочни парламентарни избори. Според Валери Жаблянов имало шанс те да се случат и партията щяла да работи в тази насока. Точно сега обаче БСП има най-малка изгода от нови избори, защото ще ги загуби с още по-катастрофална разлика от ГЕРБ. И дори ако вземе да ги спечели (вероятността това да се случи е нищожно малка) ще постигне това, което направи през 2013/14-та година - ограждения около парламента, протести и нов управленски провал. Защото хората, които ще се овластят с постове в парламента и управленските етажи ще са почти същите, които бяха в предходните две управления на БСП.  
Ако искат партията да спечели вотът през есента, червените редици трябва да изключат звука в моментите, когато Станишев или някой от това ръководство им заговори от екрана. Вместо това те обаче им ръкопляскат...За какво аз например трябва да ръкопляскам на Станишев? Защото е шеф на ПЕС ли? 
Чудя се, такива ли хора ще се опитват днес да задават лявата алтернатива? Да се опитват да решават проблемите на БСП, да разширяват влиянието и в обществото, да я отварят към младите? 
И това е поредната ми статия за БСП, която ще завърши с песимистично - тази партия или ще се промени, или дори може да изчезне до няколко години от политическата сцена. Защото със стари к...ви, нов б...к не може да се прави. А с такива представители, Левицата е загубена...
Честно казано се чудех, дали да коментирам последните събития около БСП, защото те от една страна ми звучат толкова отдалечени от реалността, колкото никога досега не са били. От друга, аз вече не съм част от тази партия, но продължавам да се интересувам какво се случва в нея, но от семинара и в Пловдив не видях нищо положително. БСП продължава да се държи така все едно е единствена и незаменима в лявото политическо пространство. Тя продължава да се държи все така войнствено спрямо АБВ, отказвайки да приеме всякакви опити за диалог и сътрудничество с партията оглавявана от Георги Първанов. В същото време БСП гледа на членове си като на крепостни селяни, които са длъжни да се съобразяват с партийната линия - те нямат право да критикуват ръководството и, да имат различно мнение или да изказват такова в публичното пространство. 
БСП е партия, която има претенции да управлява отново, но с подобно отношение към членовете и симпатизантите си, с поведението си в опозиция, което коренно се променя щом влезе в управлението, тя няма да стигне отново до някакъв удовлетворителен резултат. Или тези 500 000 гласа са й достатъчни? Нищо чудно на някои фигури в партията тези гласове да са им достатъчни и те да се чувстват сигурни и в този и в следващите парламенти...Ако това е така, нищо хубаво не чака БСП през следващите години. Тя ще продължи да копае дъното и да губи позиции, включително и в местната власт още тази есен. Ето, една такава "алтернатива" ще бъде гарантирана и подпечатана с поредния изборен провал тази есен от настоящото партийно ръководство.      

Няма коментари:

Публикуване на коментар