Неделна екскурзия (23.08.2015)

Нещо като традиция ми стана през последните седмици да ходя някъде - тази неделя бях на екскурзия по направление Крушунските водопади, Деветашката пещера, Ловеч и Троянския манастир. 
В ранната неделна утрин пристигаме най-напред край Крушунските водопади. Входът е два лева. Направи ми впечатление, че на повечето места, които посетихме през този ден трябваше да вадим двулевки като например в Троянския манастир, където всеки който искаше да зърне тайното скривалище на Левски трябваше да остави два лева. 

Крушунските водопади. Безкрайна зеленина, ромоляща вода и гледки, които можеш да съзерцаваш до безкрайност. Нищо друго няма значение, когато си насред водата, дивата природа и прокарващите през дърветата утренни слънчеви лъчи. 
Кално е, пързаля се. Изглежда, че скоро е валяло. Не се престраших да се изкача до най-високата част на водопадите, но това, което видях и усетих, беше достатъчно...
Деветашката пещера. Служителят на входа ме пита дали съм студент. За отговор "Да", влизам срещу два лева. Отговор "Не", ще ми струва 3 лв. Не че не мога да мина и за студент, но последно затворих студентската си книжка преди 5-6 месеца. Така, платих три, вместо два лева.
Влизаме. Съзирам нещо огромно пред себе си, пред което се чувствам дребен и невзрачен. Долавям теории, че в тази пещера може би е бил сниман филма "Време разделно", но по-наблюдателните зрители от групата ни отхвърлиха теорията и отпратиха снимачната площадка в друга пещера, където са "Очите на Бога". 
Последва още една теория, че пещерата е била използвана от военните до преди 1989 г. като хранилище. В Уикипедия пише, че там са складирали петрол?  Ловеч. Спираме за малко на паркинга край Покрития мост. Никога досега не бях ходил там. Виждам наредени павилиончета за сувенири, но съм гладен и избирам да хапна катма с мед и орехи. Набързо след това тръгваме към паметника на Левски над града и преминаваме през кв. "Вароша". Пресрещат ни няколко едри кучета, добре изглеждащи, но за щастие - нахранени. Преминаваме покрай няколко старинни къщи, някои от които превърнати в механи и кръчми, а други - пустеещи, рушащи се... 
гр. Ловеч

Троянският манастир. Какво трябваше да покажа от това място? Може би "лечителят" на всички болести и злини, гордо опасал превозното си средство с надписи: "Здравето е пари, парите са здраве" тел.08888..........? 
Може би сергиите с мед, билки, сладки и каквото се сетите още отвъд манастирските порти? Или пък заведението пред манастира? Или пък пространството отвъд него осеяно с дървесина, резултат от текущите ремонтни дейности? 
Не само отвън, но и вътре търговията процъфтява. В църковния магазин първото изречение, с което посрещат всеки е "Всичко е осветено!". Предлагат се свещи, икони, кръстчета, светена вода и много други неща, които освен, че са осветени, пазят от злини, болести и т.н. и т.н.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Късноантична крепост край село Войвода (Новопазарско)

За един по-добър свят: Kids United