сряда, 12 август 2015 г.

За случая с еднократната финансова помощ за г-н Йонко Петров от град Нови пазар

На 31-ви юли тази година се състоя поредното (предпоследно) заседание на Общински съвет-Нови пазар, което освен със жегата в залата ще го запомня и с присъствието на един гражданин, който изчака съветниците да приключат с дебатите по точките от дневния ред, за да постави своите искания.
Същия този гражданин, който освен, че е жител на Нови пазар и е на една достолепна възраст имаше възможността да излее в т.ч. със сълзи на очите мъките, които са го сполетели в нелекия му житейски път през годините. А те не са една или две...
Сигурно някои от Вас ще се запитат, защо посред най-отпускарския месец съм решил да Ви занимавам с една не лека тема, каквато е тази за проблемите на възрастното поколение? Отговорът на този въпрос е, че по един или друг начин имам някои наблюдения с техните проблеми, поради това, че са част от работата ми.  
Ще Ви представя донякъде историята на бай Йонко, както всички го познават в Нови пазар, с която може да се запознаете в подробности в две публикаци от в-к "Шуменска заря".
Публикация от 03.08.2015 г. във в-к "Шуменска заря"


Първо искам да уточня, че авторката на публикациите във вестника не потърси за коментар по случая общинска администрация, поради което твърдя, че в така представените материали има някои неточности, на които няма да се спирам. 

И така. Бай Йонко кандидатства за еднократна финансова помощ, заявлението за която той внася още през месец март, но не за себе си, а за лечение на съпругата си, която през пролетта на тази година се разболява тежко и е на легло. От така подаденото Заявление е видно, че този възрастен човек има много натрупани проблеми. Откъде съм наясно с тази информация ли? Наясно съм, защото всички заявления за еднократни помощи отпускани от Община Нови пазар идват на бюрото ми и в края на всеки месец те се внасят като Предложения до Общински съвет-Нови пазар за отпускането на съответната помощ. 
Искам обаче да направя уточнението, че еднократните финансови помощи се отпускат само след Решение на Общински съвет, съгласно гласувания от същия този съвет "Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ на жителите от община Нови пазар". 
През последните месеци се убедих, че сигурно поне 80-90% от заявителите на такава помощ не са чували за този правилник и не веднъж ми се е налагало да влизам в обяснения, че всички кандидати за такава помощ следва освен Заявление, да представят и определени документи. 
Случая с бай Йонко не прави изключение. И една от причините, за да напиша този текст е, че в публикацията на "Шуменска заря" от 10.08.2015 г. по неговия случай се споменава, че в редакцията на вестника звъняли много читатели, които били гневни от безхаберието на управниците. 
Публикация от 10.08.2015 г. отново за Йонко Петров
във в-к "Шуменска заря"


Искам веднага да уточня, че не веднъж съм слушал критики по адрес на "управниците", но в конкретния случай Йонко Петров, ако някой трябва да отнесе критиките това не е кмета, нито зам. кмета, а само аз - може би е трябвало да бъда по-настоятелен още през м. април, когато считам, че направих всичко по силите си, за да убедя г-н Петров, че освен Заявление за еднократна помощ, той трябва да представи определен набор от документи в подкрепа на същото това заявление. Защото аз съм длъжен, освен на сълзи да повярвам преди всичко и на документи. Случвало се е не един път граждани да си позволяват да злоупотребяват с исканията си за еднократна помощ, като държа да подчертая, че Общински съвет-Нови пазар не одобрява помощи с предназначение за покриване на сметки за ток, отопление, вода или за закупуване на хранителни продукти, дрехи и др. Няма и такава опция в "Правилника". 
И така до датата 31-ви юли, когато г-н Йонко Петров се появи изненадващо на сесията на съветниците и отново постави на дневен ред своя проблем. Този път той се нуждае от операция на очите и се нуждае от средства. Не знам точно какво е имала предвид авторката на публикацията от 10-ти август с "Шуменска заря", където е написала: "Словото му завърши с плач, след който можеш да намразиш себе си, защото си позволил поредния ни родител да бъде доведен до унижението от "демократичния ни преход". При това с прилична пенсия."
Тук възниква въпроса, доколко авторката на публикацията е наясно с размера на "приличната пенсия" на г-н Петров? Направила ли си е труда да попита?
Още миналата седмица отидох на крака при г-н Петров да проуча отново случая му и да се опитам да получа допълнителната документация, която е необходима за да бъде внесено предложението до общинския съвет, заседанието на който ще се проведе в края на м. септември. Получих разбира се една немалка част от документацията с изследвания на бай Йонко, освен една малка част, която той обеща да ми донесена, когато е готов с нея. Когато и това стане, предложението за отпускане на еднократна финансова помощ на г-н Петров ще бъде внесено на вниманието на съветниците другия месец. Правя една скоба, че докато разговарях с бай Йонко трябваше да слушам и упреците от страна на един господин, насочени към общинска администрация, която често беше окачествявана с най-различни цветущи епитети. Стигнах до заключението, че според този човек всички работещи в администрацията едва ли не сме крадци, лъжци, мошеници и само си пълним гушите. Да си призная, стана ми обидно и затова се реших на тази стъпка да опиша този случай в публикацията си. 
Завършвам с уточнението, че всяка година десетки граждани на община Нови пазар кандидатстват за еднократна финансова помощ, като преобладават случаите за подпомагане на лечение или покриване на разходи за операция. Понякога става въпрос за много тежки заболявания, като най-силно ме потресе това на едно 10 годишно дете страдащо от тежко онкологично заболяване. Макар, че еднократната финансова помощ покрива само една част от разходите за дадена операция, за някои хора тя си остава единствената финансова опора, когато се изправят пред предизвикателството с минимални пенсии и доходи да изплащат операции за по 1000 и много повече лева. 
От началото на годината до 31-ви юли включително с еднократна финансова помощ за лечение и покриване на разходи за погребение или частично отстраняване на щети от природни явления са подпомогнати 15 жители на община Нови пазар, като общо гласуваните средства от общинския бюджет са малко над 6000 лв.
Завършвам с това, че все пак последната дума по отношение на г-н Йонко Петров ще имат общинските съветници, които следва да се произнесат на сесията през м. септември.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар