неделя, 26 ноември 2017 г.

Защото всичко е точно...

"Черният петък" е търговска традиция, която отскоро вирее по нашите географски ширини. Всички сме гледали множеството клипове на клиентите, които нахлуват като тълпи сутрин в търговските обекти отвъд Океана и започват да грабят и да се бият за награбеното "евтино". Вероятно цените там са наистина намалени драстично, след като клиентите стигат до раздаване на юмруци за последните остатъци намалена техника и не само.
Сякаш не така стоят обаче нещата в България. Направих един кратък преглед на ценовите оферти в един сайт на голяма търговска верига за бяла и черна техника и установих, че обявените намаления са от 20 до 30 процента надолу, а често и по-малко. Иначе рекламните банери на сайта бяха в черно - петъчно "черно". Отделен е въпросът дали и колко реални бяха обявените като "намалени" цени на продуктите. Във всеки случай, не видях кадри от бясно препускащи клиенти в моловете, които да се бият за големите намаления.  
За сметка на това пък видях ученици да си устройват бой зад гимназията където учат. Зрелището е пълно, защото на разпространените кадри от побоя в близост до двора на елитно пловдивско училище се виждат най-малко 50 "елитни" възпитаници, които не са се озовали случайно за да наблюдават двубоя между две момчета. 
Разбира се, причината за схватката между момчетата беше сведена до лично неразбирателство, а прокрадналите се съмнения за залагания на пари беше категорично отхвърлена от ръководството на училището и разследващите органи на МВР. Но за какво бяха там онези близо 50-на наблюдатели на сблъсъка не ми стана ясно. Двама-трима правеха снимки и клипове, а другите?  
***
През последните години почти спрях да гледам и да се интересувам от родните конкурсите за красота, защото победителките в тях почти винаги стават обект на критики и подигравки, насочени към  техния външен вид, като в крайна сметка оставам с впечатлението за нагласеност и недотам ясни критерии по които се избира "най-красивата". А тя обикаля една-две седмици телевизионните студиа, след което истерията около нея разбира се позатихва, докато не настъпи момента за избор на следващата "Мис". И ако тази година всички се взираха в носа на победителката, в какво ли ще се взират догодина по същото време? 
Но новата носителка на короната "Мис България" остана в сянката на новия номер 3 в света на тениса - Григор Димитров. Без съмнение неговият успех е огромен и най-значим в неговата кариера, защото кога друг път някой щеше да накара почти цяла България да гледа един тенис-мач, така, както някога е гледала футбол през лятото на 1994-та?
Но покрай огромното вълнение за успехите на Григор се намериха няколко души, които промърмориха нещо, което медиите прихванаха с огромен интерес и нещо, което правят от доста време насам - някой си, написал статус във фейсбук, с който казал, възмутил се или заявил нещо по адрес на някого и хайде хоп - на другия ден този някой си, цъфва в студиото на някоя телевизия, за да ни разясни какви мисли са го обладали, докато е писал поредния си хиляден статус в социалната мрежа.
През тази седмица, в ролята си на писачи на статуси с по хиляди харесвания и коментари влязаха един журналист и един писател, които се възмутиха от прекаленото внимание, което се обръща на изявите на Григор Димитров, а също така и от прекалено високите хонорари, които той получава, в сравнение с тези на един писател в България.
Но първо, повечето от нас имат избор, когато нещо не им харесва по една телевизия да превключат канала на друга. Когато не харесвам даден събеседник по едната телевизия, търся да гледам друг по другата. 
Второ, спорта си е спорт и писателите са си писатели т.е., едното няма нищо общо с другото. Въпросът защо един спортист получава милиони за два часа игра било то футбол, тенис или състезание от Формула 1 е глобален. Той не касае само Григор Димитров, а всички спортисти по цял свят, които получават огромни хонорари за милиони. Не са редки и случаите, при които спортисти са се опитвали да заобикалят законодателството на една или друга страна, за да избегнат плащането на съответните данъци.
Защо един писател не получава колкото един тенисист е въпрос, който трябва да бъде разгледан много внимателно. Единици са писателите, които могат да получат добри доходи от реализирани продажби на своите произведения. А в България няма условия, при които един писател да разчита на добри приходи от продажби на книгите си, когато едва ли тиражът на повечето надвишава хиляда. А за да има успех една книга тя се нуждае най-малкото от две неща - подходяща реклама и медийно отразяване, което да позволи тя да достигне до по-голяма аудитория. Така, както направи един писател, който през изминалата седмица  се представи под псевдонима "Papi Hans" в песента  с многозначителното заглавие "Кекс".
Когато видях за първи път клипа на тази песен определено се смях от сърце. Слушал съм много песни със смислени текстове и музика, които имат хитов потенциал, но след няколко месеца те вече са толкова изтъркани и омръзнали, че все по-рядко искам да ги слушам. "Кекс" не се вписва в категорията "песен", за да претендира, че е нещо смислено. Един забавен текст, лека, ненатрапчива музика и семпъл, но ефектен видеоклип, събрани в три минути и половина, за които всички говорят вече втора седмица, "но всичко е точно" - 1,5 милиона гледания в YouTube за има няма две седмици. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар