събота, 5 май 2018 г.

Блогът стана на девет години!

Изминаха девет години, откакто публикувах за първи път в този блог. За разлика от преди девет години, сега имам далеч по-малко време за писане и създаване на публикации за блога, но все още го правя, макар и от време на време.
Осъзнавам обаче, че блоговете вече не са това, което бяха, особено след появата на големите социални мрежи, които се развиха много през последните 5-6 години. Понякога посещавам блогове, които съм следял преди време и виждам как те са изостанали някъде във времето, необновявани с месеци и години. Излишно е да казвам, че това е жалко, донякъде. Защото, винаги съм смятал "блогването", като уникално и несравнимо с никоя друга социална медия или мрежа. 
През последните няколко години виртуалното пространство се превърна в място, където всеки може да пише и да говори, и да прави неща, с които да изявява самия себе си. Но имам чувството, че накрая повечето си остават с написаното и изговореното, но не и с направеното. А има и още един феномен, който се появи и доразви в последно време - фалшивите новини, които могат само да подкопаят доверието на потребителите в социалните мрежи и средствата за масова информация. 
Както писах малко по-горе, срещам все-повече блогове, които са спрели във времето и пространството. Вярвам, че това се дължи на по-лесната възможност човек да публикува информация за това, което го вълнува в социалните мрежи, където с един клик и само за няколко минути лесно се създава медийно съдържание, а и обратната връзка с потребителите е повече от улеснена и бърза. Но има нещо, което не харесвам в този вид социални мрежи - всяко нещо е за ден или два, а на третия - вече е позабравено.
Вярвам, че и през следващите години желанието ми да поддържам този блог няма да изчезне, и от време на време, ще продължавам да споделям тук своите мисли и вълнения. Надявам се, че ще намирам по-често време за писане и публикуване, защото един блог, който не се обновява повече от месец-два, той рано или късно се превръща в един архив от медийно съдържание.
Благодаря на всички читатели, които от време на време посещават и следят публикациите в блога! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар