Няма болница - няма град!

С думите „Няма болница - няма град!”, се обърнах към близо двеста новопазарци, които на четвърти октомври 2010 г. се събраха пред стъпалата на сградата на общинска администрация, за да защитят съществуването на  общинската болница в Нови пазар.
В продължение на години, общинските ръководства на Нови пазар наливаха финансови средства от порядъка на 250 до 500 хиляди лева годишно за да дофинансират МБАЛ „Д-р Добри Беров”. Но и това не помогна, при положение, че цялата държавна политика по отношение на здравеопазването е хаотична и безидейна, довеждаща постепенно системата до колапс и обричаща пациентите на здравен геноцид.
Вече осем години след онзи октомврийски протест продължава нелекото съществуване на общинската болница, превърнала се пациент на родната политика в сферата на здравеопазването. Със съжаление мога да отбележа, че през тези осем години, спрямо този този „пациент” се извършват различни финансови и административни манипулации, а единствените резултати са:
-         лечебното заведение беше обединено с МБАЛ „Шумен”,
-         община Нови пазар изплати още хиляди левове задължения;
-         пациентите често се пренасочват за лечение към Шумен;
-         едно по едно, отделенията се затварят през годините;
- малкото останали специалисти (предимно пенсионери) са с предизвестия за напускане, които изтичат в началото на есента.
Болницата в Нови пазар обслужва жителите на четири общини (Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево и Каолиново) с население над 40 хиляди души. Това са крайно бедни общини и населени места, където живеят предимно възрастни хора, които трудно биха успели да пътуват за да получат качествени здравни грижи до областните центрове Шумен и Варна.
Но това явно няма значение за хората разработващи областните здравни карти, финансовите инструменти на здравната каса и политиката като цяло на здравното министерство през последните 10-на години.
В резултат може да се направи заключението,  че последното действие очевидно е започнало и е въпрос на много малко време болницата в Нови пазар, изградена и с помощта на  доброволен труд от местните жители в средата на 80-те години, да затвори завинаги врати.
За съжаление никакви обещания давани от премиер, министри и местни управници през последните няколко години, гарантиращи в една или друга степен запазването на болницата в града вече нямат никакво значение. Още повече, че и жителите на града, а със сигурност и част от работещите, изпитват тотално безсилие, поради което не са в състояние да предприемат някакви действия, в знак на несъгласие с „видимите резултати” на управляващите в сферата на здравеопазването.

И все пак – това ли беше всичко?  

Снимки от първия протест за запазване на болницата (януари 2010 г.)



Коментари

Популярни публикации от този блог

Късноантична крепост край село Войвода (Новопазарско)

За един по-добър свят: Kids United