За борбата срещу фалшивите новини

На борба срещу фалшивите новини тръгнаха патриотите тези дни. На специално организирана кръгла маса в Народното събрание, ВМРО (част от коалицията „ОП”) обяви, че ще бъдат въведени мерки с цел, да за бъдат регулирани медиите онлайн, за да бъдем предпазени от т. нар. „фалшиви новини”.
Едва ли има потребители на виртуалното пространство, които поне веднъж да не са се сблъсквали със сайтове или страници, които бълват подозрително съдържание, определено вписващо се в графата „фалшиви новини”. Много често хората без да се замислят, разпространяват (например в социалните мрежи) линкове към сайтове, произвеждащи фалшиви новини. Неведнъж съм попадал на такива линкове с гриф „Извънредно!” „Скандално!”, „Бомба!”, „Нечувано!”, „Невиждано!” и пр. 
За мен такива публикации, в повечето случаи означават – фалш или допълнителна журналистическа „украса” към дадена новина, вероятно с цел търсене на повече посещаемост към съответната страница.
Всеки ден интернет действително бива заливан с фалш от сайтове, чиято дейност не е съвсем прозрачна. И няма нищо лошо някой ден този проблем да бъде разрешен.
Но дали действително намеренията на управляващото мнозинство са прозрачни? Дали те действително търсят решаване на проблема с „фалшивите” новини? Дали няма да се направят откровени постъпки, опаковани в някой закон, с цел налагане на цензура над медиите в интернет?
А големите медии реагират засега с одобрение към предложените от патриотите идеи за регулации, а именно: 
1. Създаване на държавен или независим домейн, където да бъдат регистрирани медиите, които по този начин ще бъдат регулирани от СЕМ;
2. Всеки сайт следва да посочи лице, отговорно за администриране на лични данни в него, което ще бъде подвеждано под отговорност при констатиране на фалшиви новини в сътветния сайт. 
Не един път през последните една-две години някой повдига темата за „фалшивите” новини. Преди няколко месеца и българския еврокомисар в ЕК Мария Габриел обяви като свой водещ приоритет борбата с „фалшивите” новини.
Но ще видим ли действително резултати от всички тези привидно добри намерения? Или, освен решаването на проблема с фалшивите новини, авторите на идеите и законотворците в парламента, може би са си поставили допълнително някакви други цели?

Коментари

Популярни публикации от този блог

Късноантична крепост край село Войвода (Новопазарско)

За един по-добър свят: Kids United